Většinou králíka peču. Pěkně pod poklopem, tím zůstane šťavnatý, žádná sušenka.
Tentokrát jsem si řekla, že bych ho mohla zkusit podusit na kamnech.
Králík vážil 1,5 kg. I když jsem ho naporcovala, celý se mi nevešel do kastrolu. Přední běhy jsem prozatím zmrazila. Není na nich moc masa, použiju je později třeba na polévku.
Základní suroviny:
- králík
- 1 střední cibule
- 60 g uzeného špeku
- 15 g sterilovaného zeleného pepře
- 1-2 lžíce hladké mouky na zahuštění
- 200 ml smetany nad 30 %
- sůl
Naporcovaného králíka prošpikujeme a zbytek špeku nakrájíme na kostičky. Břišní části králíka přichytíme kuchyňskou jehlou ke hřbetu.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Špek rozpustíme na kamnech a necháme na něm cibuli jenom zesklovatět. Pepřová omáčka je bílá, tak nesmažíme cibuli dohněda. Obarvila by nám ji.
Jednotlivé části králíka osolíme a opečeme na cibulce.
K osmaženému masu přidáme zelený sterilovaný pepř, zalijeme 250 ml vařící vody a dusíme asi 1 a ¼ hodiny pod poklicí.
Sterilovaný pepř je měkký, nechává se v omáčce celý. Jednou jsem zkusila louhovat černé sušené kuličky pepře v oleji a myslela si, že změknou. Nezměkly a na omáčku byly nepoužitelné.
Udušené maso vyjmeme, ke šťávě přilijeme dalších 250 ml vařící vody, přivedeme k varu a zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve studené vodě.
Nakonec přilijeme smetanu, necháme chvíli povařit a máme hotovo.
Brambor je možno nahradit rýží.
Pepřová omáčka se skvěle hodí také ke steakům.
Přidejte odpověď