Dušený králík v pepřové omáčce

Dušený králík
Dušený králík

Většinou králíka peču. Pěkně pod poklopem, tím zůstane šťavnatý, žádná sušenka.

Tentokrát jsem si řekla, že bych ho mohla zkusit podusit na kamnech.

Základní suroviny

Králík vážil 1,5 kg. I když jsem ho naporcovala, celý se mi nevešel do kastrolu. Přední běhy jsem prozatím zmrazila. Není na nich moc masa, použiju je později třeba na polévku.

Naporcovaný prošpikovaný králík

Základní suroviny:

  • králík
  • 1 střední cibule
  • 60 g uzeného špeku
  • 15 g sterilovaného zeleného pepře
  • 1-2 lžíce hladké mouky na zahuštění
  • 200 ml smetany nad 30 %
  • sůl

Naporcovaného králíka prošpikujeme a zbytek špeku nakrájíme na kostičky. Břišní části králíka přichytíme kuchyňskou jehlou ke hřbetu.

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Špek rozpustíme na kamnech a necháme na něm cibuli jenom zesklovatět. Pepřová omáčka je bílá, tak nesmažíme cibuli dohněda. Obarvila by nám ji.

Jednotlivé části králíka osolíme a opečeme na cibulce.

Smažení králíka na cibulce

K osmaženému masu přidáme zelený sterilovaný pepř, zalijeme 250 ml vařící vody a dusíme asi 1 a ¼ hodiny pod poklicí.

Sterilovaný pepř je měkký, nechává se v omáčce celý. Jednou jsem zkusila louhovat černé sušené kuličky pepře v oleji a myslela si, že změknou. Nezměkly a na omáčku byly nepoužitelné.

Udušené maso vyjmeme, ke šťávě přilijeme dalších 250 ml vařící vody, přivedeme k varu a zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve studené vodě.

Nakonec přilijeme smetanu, necháme chvíli povařit a máme hotovo.

Dušený králík s bramborem a pepřovou omáčkou

Brambor je možno nahradit rýží.

Pepřová omáčka se skvěle hodí také ke steakům.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*