Fazolová polévka

Fazolová polévka
Fazolová polévka

Nedávno jsem se dívala na novácký seriál, kde řešili, jestli do fazolové polévky patří slanina a nebo ne. Za mě ano. Jestli je ale někdo vegetarián, tak si ji tam určitě nedá.

Na základě toho jsem se dívala na net, jestli ji tam ostatní dávají a nebo ne a zjistila jsem, že recepty na fazolačku jsou nejrůznější. Někdo ji dělá z bílých fazolí, jiný z červených, někdo tam dává klobásu, jiný uzené a nebo vůbec žádné maso. Tak je to skoro jako s  každým jídlem. Co kuchařka, to stejný název, ale jiné suroviny.

Já ji dělám hutnou, svačinovou. Tu když si dám k obědu, tak další dvě hodiny čekám, až mi vytráví a budu si moci dát druhé jídlo.

Suroviny:

  1. 250 g fazolí
  2. 50 – 60 g špeku
  3. 1,25 l masového vývaru/ 2 kostky bujónu
  4. 300 g brambor
  5. 3 lžíce hladké mouky/hotová jíška
  6. 125 – 150 g klobásy/uzeného masa
  7. 1 větší cibule
  8. 100 g petržele
  9. 100 g mrkve
  10. 50 g celeru
  11. divoké koření
  12. 2 větší stroužky česneku
  13. sůl, pepř

Fazole jsou sušené, je třeba je nejprve namočit. Nejlépe přes noc, aby stihly nasáknout vodu a uvařily se rychleji. Rychlejší a zároveň jednodušší verze je, udělat polévku z konzervovaných fazolí. Na druhou stranu sušené fazole jsou bez konzervačních látek a mají více živin. Tak si můžete vybrat, jestli udělat rychlejší nebo zdravější verzi polévky.

Já tentokrát nepospíchala, fazole jsem před spaním namočila, druhý den slila vodu, zalila novou a vařila do měkka. Může to trvat i hodinu. Záleží na druhu fazolí a velikosti.

Mezitím jsem si připravila ostatní suroviny. Oloupala brambory, kořenovou zeleninu a cibuli a vše nakrájela na kostičky.

Špek jsem tentokrát zvolila Iberijský. Ráda s ním vařím. Lehce se rozpouští a dobře se na něm smaží cibule.

Smažení cibulky na špeku

Špek jsem nakrájela na kostičky a rozškvařila. Pak vložila nakrájenou cibuli a osmažila.

Osmažená cibule zaprášená moukou

Osmaženou cibuli jsem zaprášila hladkou moukou a usmažila z ní zlatavou jíšku.

Pak jsem vše za stálého míchání zalila horkou vodou. Je potřeba vše pořádně promíchávat, aby se netvořily z jíšky hrudky.

Jíška zalitá vodou

Pak přidáme nové koření, bobkový list, bujóny, brambory a kořenovou zeleninu nakrájené na kostičky a vaříme téměř do měkka. Nakonec přidáme klobásku nakrájenou na kolečka či půlkolečka a necháme dovařit zeleninu. Klobása se mezitím prohřeje a polévku ochutí.

Fazolová polévka

Pak přidáme uvařené fazole i s trochou vody z fazolí. Polévku dochutíme prolisovaným česnekem, pepřem, popřípadě solí. Polévku je nutno nejprve ochutnat. Může být už dost slaná z bujónu, špeku či klobásy.

Fazolová polévka

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*