Francouzská cibulačka

Cibulačka
Cibulačka

Jak už jsem v receptu na cibulový koláč zmínila, dostala jsem od sestry 5 kg cibule. Dárek od sestry u nás rozjel cibulové hody. Cibulový koláč zmizel hned, tak teď se chystám spotřebovat další 1 kg cibule na francouzskou cibulačku. Když takhle budu pokračovat, tak za chvíli poběžím na nákup nové cibule.

Suroviny na 4 porce:

  • 1 kg cibule
  • 1 l masového vývaru
  • 100 g másla
  • 70 ml bílého vína
  • 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 4 plátky toustového chleba
  • 100g sýru Eidam
  • sůl
  • chilli

Nejprve odvážíme a oloupeme 1 kg cibule. Když jsem tu čerstvou cibuli loupala a brečela, tak jsem si vzpomněla na jednu radu z netu. Víte, jak oloupat cibuli a nebrečet? Dát ji přece oloupat někomu jinému. Jindy mi loupání cibule nevadí, ale tato čerstvá a šťavnatá mi dala zabrat.

Oloupanou cibuli překrojíme napůl a půlky nakrájíme na proužky asi 4 mm tlusté.

Nakrájená cibule

V hrnci, nejlépe s nepřilnavým povrchem, rozpustíme máslo. Na něj nasypeme půlkolečka cibule. Cibuli dobře promícháme a přiklopíme poklicí. Za občasného míchání dusíme čtvrt hodiny. Cibule pustí šťávu.

Podušená cibule

Poté začneme cibuli pomalu opékat. Je zapotřebí, aby sladká šťáva z cibule zkaramelizovala. Cibuli stále mícháme, aby karamelizace probíhala rovnoměrně. Po půl hodině byla cibule krásně hnědá.

Zkaramelizovaná cibule

Cibuli jsem zasypala 3 lžícemi hladké mouky a za stálého míchání ji osmažila, aby vznikla jíška. Poté jsem k cibuli přilila bílé víno a nechala ho vyvařit.

Pak jsem cibuli zalila 1 l vývaru z drůbežích srdcí. Nikdy bych nevěřila, že z drůbežích srdcí může být tak hutný a výborný vývar. Polévku jsem přivedla znovu k varu a vařila další čtvrt hodiny.

Zatímco se polévka vařila, dala jsem se do přípravy toustů. V toustovači jsem opekla dva toustové chleby a nastrouhala sýr. Další opeču čerstvé, až budeme konzumovat zbylé dvě porce.

Příprava toustů do polévky

Opečené tousty jsem posypala nastrouhaným sýrem

Opečené tousty se sýrem

Sýr na toustech jsem nechala rozpustit 30 sekund v mikrovlnné troubě. Pak jsem je rozkrojila a dala se do dochucování polévky. Osolila jsem ji a přidala chilli papričku.

Hotová polévka

Teď už je vše připraveno k servírování.

Servírujeme, dobrou chuť

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*