Proč si udělat právě frankfurtskou polévku? Důvodů je hned několik. Její příprava je jednoduchá, zvládne ji každý, je rychlá, ale hlavně chutná výborně. S pečivem může nahradit i jedno hlavní jídlo. Já osobně si na ní vždy pochutnám.
Hlavní ingrediencí jsou párky. Je třeba, aby byly kvalitní, s co nejvyšším obsahem masa.
Základní suroviny:
- 4 nožičky párků (moje vážily necelých 200 g)
- 3 brambory (cca 400 g)
- 60 g sádla
- 1 cibule
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 kostka hovězího bujónu
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky sladké papriky (já přidala i uzenou)
- 1 chilli paprička
- 2 lžičky majoránky
- já navíc přidala i 1 mrkev, ta se běžně do této polévky nedává
- 1,25 l vody
- případně trochu soli
Nejprve jsem si připravila všechny suroviny. Oloupala jsem cibuli a nakrájela ji nadrobno. Párky a oloupanou mrkev jsem nakrájela na kolečka a brambory na kostičky.
Ve větším hrnci jsem rozpustila sádlo a osmažila na něm cibulku.
K osmažené cibulce jsem přidala párky a asi 4 minuty je restovala, aby se opekly.
Pak jsem přidala mouku, papriku a za stálého míchání ještě chvíli restovala.
Pak jsem přidala mrkev a opět chvíli restovala.
Nakonec jsem přidala brambory, promíchala a zalila vodou.
Do polévky jsem hodila kostku hovězího bujónu a přivedla ji k varu. Vařila jsem ji do změknutí brambor a mrkve. Trvalo to asi 20 minut.
Nakonec jsem polévku dochutila prolisovaným česnekem, majoránkou a rozemletou chilli papričkou. Už jsem ani nepřidávala sůl. Bujón a párky polévku dostatečně osolily.
Na ozdobu jsem přidala trochu natě z petrželky.
Přidejte odpověď