Guacamole v pečené batátě

Guacamole
Guacamole

Před časem jsem toto jídlo jedla v jedné pražské veganské restauraci. Moc mi chutnalo, tak jsem si řekla: „Proč si ho neudělat i doma?“ Nejsem sice vegan, ale úplně každý den jíst maso nemusím. A určitě i nikomu z vás neuškodí, občas si dát bezmasé jídlo a odlehčit tak organismu.

Myslím, že avokádové guacamole se může použít jako pomazánka na bagetku, dip a nebo si jím můžeme naplnit třeba pečenou batátu a dát si ho jako hlavní chod.

Batáty byly oblíbenou přílohou mé dcery. Často si je pekla ke smaženému lososu. Dodnes ve mně vyvolávají smutné vzpomínky, proto je moc nekupuji.

Kombinace gaucamole a batáty se mi zdála zdařilá, tak jsem přece jenom dvě větší zakoupila. Měly skoro 700 g, tak vystačily na dvě porce.

Nejprve jsem důkladně omyla batáty, osušila a natřela je marinádou.

Suroviny na marinádu:

  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • trochu soli
  • 1/2 lžičky pálivé mleté papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • sušená mletá šalvěj
Suroviny na marinádu na batáty

Do olivového oleje jsem zamíchala všechny suroviny a marináda byla hotová. Je lepší si marinádu připravit dříve, aby se vůně koření v oleji propojily.

Batáta natřená marinádou

Natřené batáty zabalíme do alobalu a pečeme na 200 °C necelou hodinu. Záleží na velikosti bulvy.

Batáty zabalené do alobalu

Zatím, co se nám pečou batáty, dáme se do přípravy guacamole.

Suroviny na guacamole:

  • 1 velké vyzrálé avokádo
  • 1 masité rajče, například San Marzano
  • přes polovinu střední červené cibule nebo 1 menší
  • šťáva z limetky
  • lístky koriandru
  • chilli paprička
  • římský kmín
  • sůl
  • můžeme přidat 1 stroužek česneku
  • něco na ozdobení, já použila ředkvičky
Základní suroviny

Avokádo rozpůlíme, zbavíme pecky, lžičkou vydlabeme dužinu a vidličkou ji rozmělníme. Pak přidáme ostatní suroviny. Rajčata volíme masitá, aby neměla mnoho semen. Když tak je jich zbavíme a použijeme jenom tuhou dužinu. Měkká část by guacamole naředila.

Polovina rajčete San Marzano zbavená semen

Rajčata nakrájíme na drobné kostičky, cibuli a chilli papričku najemno a vše spolu s kořením smícháme s avokádem. Můžeme dochutit solí a prolisovaným stroužkem česneku.

Guacamole

Guacamole z jednoho avokáda mi přesně vyšlo na poctivé naplnění dvou batátů.

Počkáme, až se nám batáty dopečou . Guatamole se mezitím trochu proleží, chutě se propojí.

Upečené batáty

Upečené batáty podélně rozřízneme a naplníme guatamole. Ozdobíme plátky ředkvičky. Podáváme se salátkem ochuceným třeba balsamicem.

Guacamole v pečené batátě

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*