Gulášová polévka z mletého masa

Gulášová polévka
Gulášová polévka

Gulášová polévka patří mezi moje nejoblíbenější. Dá se uvařit k obědu, nejlépe k bezmasému hlavnímu chodu, hustší svačinová zasytí třeba při nějakém sportu, například při jízdě na kole a nebo na běžkách a stejně dobře chutná s pečivem k večeři. Dobrou gulášovou polévku mohu jíst ráno, v poledne i večer.

Dělám tři druhy. Záleží na tom, jaké suroviny mám zrovna k dispozici a kolik mám času. Nejrychlejší je z buřtů, které říkám chalupářská. O trochu pomalejší verze je z mletého hovězího masa. Nejdéle z nich trvá a zároveň nejlépe chutná z hovězího předního masa.

Základní suroviny:

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 3 větší brambory (cca 450 g)
  • olej/sádlo na osmažení cibule
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 1-2 lžíce hladké mouky/hotová jíška
  • 1 větší cibule
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední mrkev
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • majoránka
  • chilli
Základní suroviny

Nejprve si oloupeme a na kostičky nakrájíme cibuli. Dáme ji smažit na rozpálený olej a nebo sádlo. Já preferuji sádlo, které jsem ovšem neměla doma.

Zatím, co se nám smaží cibulka, oloupeme si mrkev a brambory a rovněž je nakrájíme na kostičky. Brambory na větší kousky než mrkev.

Na osmaženou cibulku nasypeme ovesné vločky, trochu je orestujeme, přidáme mrkev a pokračujeme ještě chvíli v restování. Vločky jsou zdravé a zároveň nám polévku zahustí. Když to nebude stačit, přidáme nakonec trochu mouky rozmíchané ve vodě.

Restování mrkve na cibulce a ovesných vločkách

Po chvilce vmícháme mleté maso. Snažíme se ho vařečkou rozdělit na kousky a opéci.

Mleté maso na cibulce, ovesných vločkách a mrkvi

Pak přidáme mletou sladkou papriku, kečup, osolíme a vše vmícháme do masa.

Orestované mleté maso

Na orestovanou směs nasypeme brambory, zalijeme ji 1,2 l vody a vaříme asi 15-20 minut.

Je-li polévka řídká, zahustíme ji ještě moukou rozmíchanou ve vodě a nebo trochou hotové jíšky.

Hotová gulášová polévka

Nakonec ji dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, případně solí. Kdo má rád ostrá jídla, může přidat chilli. Já jsem do ní namlela doma vypěstovanou chilli papričku a polévka měla sílu. Koření přidávám až do hotového jídla. Vařením ztrácí na síle.

Polévku jsem ještě ozdobila pórkovou natí

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*