Chalupářská gulášová polévka

Gulášová polévka

Někdy se to tak přihodí. Čekala jsem návštěvu s dětmi, nakoupila haldu buřtů na ohýnek a těšila se na táborák a na vzpomínky na staré časy, kdy jsme pekli buřty s vlastními dětmi.

Počasí si nevybírá. Návštěva sice přijela, ale pršelo. Místo buřtů jsem operativně připravila alternativní občerstvení a buřty mi zbyly.

Co s nimi? Dají se z nich naložit utopenci, opéct je na pánvi k hrachové kaši nebo k fazolím, nakrájet je s cibulí a octem, zamrazit je na horší časy a nebo z nich udělat chalupářskou gulášovku. Chalupářskou proto, že je rychlá. Poctivou gulášovku si představuji s pěknou flákotou předního hovězího masa. Do gulášovky jsem použila jenom 2 buřty a myslím, že to úplně stačí.

Suroviny:

  • 2 buřty
  • 1 střední cibule
  • 2 větší brambory
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 3 lžičky sladké papriky, trocha pálivé
  • 1 lžička kmínu
  • 3 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • majoránka
  • 1-2 stroužky česneku (dle velikosti)
  • mražená kořenová zelenina
  • 1 lžíce Podravky (polévkové koření)
  • sůl na dochucení
  • 2 lžíce hotové jíšky
  • 1,25 l vařící vody

Buřty, cibuli a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Základní suroviny na gulášovou polévku

Brambory nakrájíme na větší kousky než buřty a cibuli.

Buřty vložíme do hrnce, nejlépe s nepřilnavým povrchem a osmažíme. Z buřtů se vypeče omastek, na kterém osmahneme cibulku. Pak přidáme ovesné vločky, které rovněž osmažíme. Pomohou zahustit polévku.

Základ na gulášovou polévku

Do základu přidáme obě papriky, zamícháme a necháme je na omastku rozpustit. Pak přidáme brambory, Podravku, nové koření, bobkové listy, kmín a vše zalijeme vařící vodou.

Mražená kořenová zelenina

Polévku přivedeme k varu a asi po 5 minutách přidáme mraženou zeleninu.

Vaříme pod pokličkou, dokud brambory nezměknou. Trvá to celkem asi 15 až 20 minut. Pak přidáme majoránku a stroužek prolisovaného česneku. Je-li polévka řídká, přisypeme hotovou jíšku a necháme ji rozpustit.

Hotová chalupářská gulášová polévka

Polévku můžeme dochutit solí. Vzhledem k tomu, že Podravka i buřty jsou slané, nebude to s největší pravděpodobností třeba.

Chalupářská gulášová polévka

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*