Někdy se to tak přihodí. Čekala jsem návštěvu s dětmi, nakoupila haldu buřtů na ohýnek a těšila se na táborák a na vzpomínky na staré časy, kdy jsme pekli buřty s vlastními dětmi.
Počasí si nevybírá. Návštěva sice přijela, ale pršelo. Místo buřtů jsem operativně připravila alternativní občerstvení a buřty mi zbyly.
Co s nimi? Dají se z nich naložit utopenci, opéct je na pánvi k hrachové kaši nebo k fazolím, nakrájet je s cibulí a octem, zamrazit je na horší časy a nebo z nich udělat chalupářskou gulášovku. Chalupářskou proto, že je rychlá. Poctivou gulášovku si představuji s pěknou flákotou předního hovězího masa. Do gulášovky jsem použila jenom 2 buřty a myslím, že to úplně stačí.
Suroviny:
- 2 buřty
- 1 střední cibule
- 2 větší brambory
- 3 lžíce ovesných vloček
- 3 lžičky sladké papriky, trocha pálivé
- 1 lžička kmínu
- 3 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- majoránka
- 1-2 stroužky česneku (dle velikosti)
- mražená kořenová zelenina
- 1 lžíce Podravky (polévkové koření)
- sůl na dochucení
- 2 lžíce hotové jíšky
- 1,25 l vařící vody
Buřty, cibuli a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Brambory nakrájíme na větší kousky než buřty a cibuli.
Buřty vložíme do hrnce, nejlépe s nepřilnavým povrchem a osmažíme. Z buřtů se vypeče omastek, na kterém osmahneme cibulku. Pak přidáme ovesné vločky, které rovněž osmažíme. Pomohou zahustit polévku.
Do základu přidáme obě papriky, zamícháme a necháme je na omastku rozpustit. Pak přidáme brambory, Podravku, nové koření, bobkové listy, kmín a vše zalijeme vařící vodou.
Polévku přivedeme k varu a asi po 5 minutách přidáme mraženou zeleninu.
Vaříme pod pokličkou, dokud brambory nezměknou. Trvá to celkem asi 15 až 20 minut. Pak přidáme majoránku a stroužek prolisovaného česneku. Je-li polévka řídká, přisypeme hotovou jíšku a necháme ji rozpustit.
Polévku můžeme dochutit solí. Vzhledem k tomu, že Podravka i buřty jsou slané, nebude to s největší pravděpodobností třeba.
Přidejte odpověď