Hejk na bylinkovém másle se zelenými fazolkami

Hejk
Hejk

Hejk, neboli mořská štika, je dravá ryba s jemným bílým masem. Je chutná, cenově velmi přijatelná a navíc po vytažení trojúhelníkové páteře téměř bez kostí.

Páteř hejka

Hned tři důvody, proč si neudělat jednou za čas zdravý a lehký oběd.

Ryby jsem zakoupila zmražené v kilovém balení. Říkala jsem si, že budou samá voda, že čerstvé by byly lepší, ale nakonec mě tyto španělské mražené kousky mile překvapily. Po rozmražení byly pevné a vůbec nebyly nasáklé vodou.

Rozmražené mořské štiky
Základní suroviny na přípravu hejka

Základní suroviny:

  • 125 g změklého másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 1 lžička sušené saturejky
  • sůl
  • pepř
  • 2 cibule
  • citrón
  • kmín na posypání ryby

Ryby byly bez hlav, zbývalo ještě odstranit ploutve. Nožem to moc nešlo, použila jsem nůžky. Pak jsem je omyla a kuchyňskou papírovou utěrkou zevnitř i zvenčí dobře vysušila.

Příprava bylinkového másla:

Rozmarýn, saturejku i libeček jsem rozdrtila v hmoždíři a spolu se solí, pepřem a jedním stroužkem prolisovaného česneku vmíchala do povoleného másla.

Pak jsem si nakrájela cibuli a zbylý česnek na plátky.

Bylinkové máslo s nakrájenými surovinami

Bylinkovým máslem jsem vytřela vnitřek ryby.

Vtírání bylinkového másla do vnitřku hejků

S máslem nešetřete.

Do vnitřku ryb jsem ještě vložila na plátky nakrájenou cibuli a česnek. Zbylé suroviny jsem později přidala do pekáčku k rybám.

Zbylé bylinkové máslo jsem rozpustila v mikrovlnné troubě.

Rozpuštěné bylinkové máslo

Rozpuštěným bylinkovým máslem jsem vytřela pekáček, vložila do něj ryby, pohodila nakrájenou cibuli a česnek. Ryby jsem ještě pokapala citrónem, zbylým máslem a posypala kmínem.

Ryby připravené k pečení

Pekáček jsem přikryla alobalem a pekla 15 minut na 180 °C. Pak jsem ho sundala a pekla dalších 10 minut bez alobalu. Na posledních pár minut jsem zvedla teplotu trouby na 200°C, aby se udělala na rybách trochu kůrčička. Takže, celkem doba pečení něco kolem půl hodiny v horkovzdušné troubě.

Upečení hejkové

Rybu podáváme s bramborem, bramborovou kaší, batáty, dýňovým či celerovým pyré,… Možností je mnoho. Já si ji udělala se zelenými fazolkami.

Hejk na zelených fazolkách

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*