Hejk, neboli mořská štika, je dravá ryba s jemným bílým masem. Je chutná, cenově velmi přijatelná a navíc po vytažení trojúhelníkové páteře téměř bez kostí.
Hned tři důvody, proč si neudělat jednou za čas zdravý a lehký oběd.
Ryby jsem zakoupila zmražené v kilovém balení. Říkala jsem si, že budou samá voda, že čerstvé by byly lepší, ale nakonec mě tyto španělské mražené kousky mile překvapily. Po rozmražení byly pevné a vůbec nebyly nasáklé vodou.
Základní suroviny:
- 125 g změklého másla
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušeného libečku
- 1 lžička sušené saturejky
- sůl
- pepř
- 2 cibule
- citrón
- kmín na posypání ryby
Ryby byly bez hlav, zbývalo ještě odstranit ploutve. Nožem to moc nešlo, použila jsem nůžky. Pak jsem je omyla a kuchyňskou papírovou utěrkou zevnitř i zvenčí dobře vysušila.
Příprava bylinkového másla:
Rozmarýn, saturejku i libeček jsem rozdrtila v hmoždíři a spolu se solí, pepřem a jedním stroužkem prolisovaného česneku vmíchala do povoleného másla.
Pak jsem si nakrájela cibuli a zbylý česnek na plátky.
Bylinkovým máslem jsem vytřela vnitřek ryby.
S máslem nešetřete.
Do vnitřku ryb jsem ještě vložila na plátky nakrájenou cibuli a česnek. Zbylé suroviny jsem později přidala do pekáčku k rybám.
Zbylé bylinkové máslo jsem rozpustila v mikrovlnné troubě.
Rozpuštěným bylinkovým máslem jsem vytřela pekáček, vložila do něj ryby, pohodila nakrájenou cibuli a česnek. Ryby jsem ještě pokapala citrónem, zbylým máslem a posypala kmínem.
Pekáček jsem přikryla alobalem a pekla 15 minut na 180 °C. Pak jsem ho sundala a pekla dalších 10 minut bez alobalu. Na posledních pár minut jsem zvedla teplotu trouby na 200°C, aby se udělala na rybách trochu kůrčička. Takže, celkem doba pečení něco kolem půl hodiny v horkovzdušné troubě.
Rybu podáváme s bramborem, bramborovou kaší, batáty, dýňovým či celerovým pyré,… Možností je mnoho. Já si ji udělala se zelenými fazolkami.
Hejkal by slastí z hejka hejkal…