Jak už jsem se zmiňovala v receptu na houbové škvarečky, našla jsem velký hřib smrkový. Na sušení se nehodí, má moc mokré a dlouhé rourky, do octa také ne, tak jsem vymyslela , že z části udělám houbové karbanátky.
Většinou je nedělám úplně vegetariánské, přidávám do nich mleté maso. Dělají se lépe, maso drží houby pohromadě. Tentokrát jsem se rozhodla, že zkusím bezmasé. I když úplně nevím. V rourkách se může nějaký ten červík schovávat. Ale při tvorbě karbanátků jsem nezaznamenala, že by maso z červíků pomohlo.
Suroviny:
- 400 g hub
- 2 plátky toustového chleba
- 70 ml mléka
- 1 menší cibule
- 2-3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- mletý kmín
- majoránka
- 2 lžíce strouhanky
- 1 vejce
- olej/sádlo na smažení
- hladká mouka na obalení
Očištěné houby nakrájíme na kostičky. Vložíme je na pánev s nepřilnavým povrchem, osolíme, okmínujeme, promícháme a přiklopíme poklicí. Dusíme je za občasného míchání 15 minut.
Velké houby pustí dušením dostatek vody, není je třeba podlévat. Ani olej jsem nedávala, ale to už je na každém jednom.
Zatímco se houby dusí, natrháme nebo nakrájíme toustový chléb na kousky a zalijeme mlékem. Mléka jsem nedávala moc, aby se chléb úplně nerozmočil, ale aby se dal dobře zapracovat do hub.
Za stálého míchání odpařujeme vodu z hub. Mně to trvalo asi 5 minut.
Do namočeného chleba zamícháme vajíčko a po vychladnutí hub obě složky spojíme.
Přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, pepř, popřípadě ještě sůl a vše důkladně promícháme.
Z houbové směsi tvoříme karbanátky, které obalujeme v hladké mouce a smažíme na rozpáleném oleji nebo sádle po obou stranách dozlatova. Tvořit karbanátky není úplně jednoduché. Těsto se trochu lepí. Je zapotřebí si po každém karbanátku omýt ruce, aby se směs na ruce nenabalovala. Ruce jsem si nechala mokré a pomohlo to. Na pánvi ztuhlo vejce a s karbanátky už nebyl žádný problém.
Karbanátky podáváme s bramborem.
Vypadají krásně a vzbuzují chutě