
Ve sladkokyselém nálevu mi nejvíce chutnají mladé hnědé hřiby. Letos, jakoby se u nás po nich zem slehla. Ani na masáky, křemenáče, kozáky a mé oblíbené hřiby koloděje jsme nenarazili. Nacházeli jsme hojně krásné praváky, klouzky, ryzce, bedly a to je asi tak všechno. Z dětství si pamatuji, že bílé hřiby v octě nebyly moc dobré. Byly mdlé, hnědým hřibům se zkrátka nevyrovnaly. Na druhou stranu je to výborná houba na sušení a do kulajdy. Na rozdíl od hnědých hříbků ji nezbarví a zachová jí bílou barvu.

Houby jsem očistila a rozdělila do misek podle osudu, který je čekal. Něco přišlo rozdusit a zamrazit, bílé hřiby se nakrájely na sušení, z části hub se udělala houbová omáčka a mladé a zdravé klouzky skončily v octu.
Suroviny:
- pokrájené houby
- plátky cibule
- bobkové listy
- sladkokyselý nálev
Ať už na okurky a nebo jinou zeleninu ve sladkokyselém nálevu kupuji nejraději hotový lák, takzvaný znojemský nálev. Příprava je rychlá a chutná výborně. Jenom se naředí vodou, přidá se cukr, zahřeje se a je hotovo. Používám ho běžně i na houby. Jenže tentokrát jsem byla zaskočená. V supermarketu, kde ho běžně kupuji, ho neměli. Měla jsem problém i s nákupem DEKA. Nakonec mi musela poradit prodavačka. Je prý už po zavařovací sezóně, tak pár sáčků DEKA naleznu v regálu s výprodejovým zbožím. Na houby, které začaly teprve růst, nikdo nemyslel.
Houby jsem měla očištěné, pokrájené, tak jsem se podle návodu na sáčku pustila do přípravy láku z DEKA.
Houby je dobré nejprve povařit. Zbaví se slizu. Zalila jsem je tedy vařící vodou, přivedla k varu a vařila 4 minuty.

Povařené houby jsem vylila na cedník a důkladně propláchla studenou vodou.
Na dno skleničky jsem dala plátek cibule, bobkový list a zasypala houbami. Když Vám houby nevystačí na celou sklenici, můžete ji doplnit plátky červené nebo zelené papriky. Vypadá i chutná to dobře.
Takto připravené skleničky zalijeme sladkokyselým nálevem až po okraj, osušíme okraje skleniček kuchyňskou utěrkou a pevně zavíčkujeme.
Houby moc nestlačujte, potřebují dost láku, aby ho mohly do sebe natáhnout.
Nevím jak Vy, ale já zavařovací sklenice nekupuji. Když jsem se dívala na ceny, tak by se zavařeniny pro domácí spotřebu trochu prodražily. Během roku si je nastřádám z nejrůznějších kupovaných produktů. Na houby jsem použila převážně sklenice z mých oblíbených jogurtů.
Zavařujeme 20-25 minut při 100 °C.

Obdobně jsem do sladkokyselého láku naložila i ryzce.

Tak uvidíme, jaké houby budou chutnější.
Přidejte odpověď