Myslím, že není marné si umět udělat vlastní běžné pečivo. Člověk neví, kdy se mu to bude hodit. Když jsem onemocněla COVIDEM 19 a nemohla si jít nakoupit, pekla jsem si kváskový chléb.
Když jsem se nedávno setkala s člověkem nakaženým COVIDEM, tak jsem trochu zpanikařila a zkusila upéct housky. Co když zase zůstanu bez přísunu pečiva? Vše naštěstí pro mě dopadlo dobře.
Housky se podařily, tak se nyní s Vámi podělím o recept a zkušenosti z pečení.
Suroviny:
- 400 g pšenično – žitné mouky
- 180 – 200 ml mléka
- 1 sáček sušeného droždí
- 60 g Hery
- 30 g cukru
- 1 lžička soli
- 1 celé vejce + žloutek
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžička lněných semínek
- 1 lžička slunečnicových semínek
- bylinky dle vlastního výběru
- trochu hladké mouky
- pečící papír nebo tuk na vymazání plechu
Mouku smícháme s cukrem, solí, sušeným droždím a vše dobře promícháme.
Tuk rozpustíme na plotně v troše mléka. Po rozpuštění dolijeme studené mléko, tím se nám tuk ochladí. Směs mléka a tuku by měla být vlahá. Teplá spaří kvasnice a těsto nevykyne, studená rovněž zabrání vykynutí.
Těsto jsem zadělávala v robotu hákem. Do mouky přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek. Pak postupně za stálého hnětení přiléváme mléko s tukem. Těstu je zapotřebí věnovat hodně pozornosti. Když nebude dostatečně vypracované, housky nevyběhnou a budou sražené. Hněteme ho tak dlouho, dokud se v něm nezačnou tvořit bublinky a nebude se oddělovat od mísy. Pak jsem ho ještě vyndala z robotu a hnětla ručně na vále.
Vypracované těsto zasypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou necháme kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem. U topení jsem ho nechala kynout asi 3/4 hodiny.
Mezitím, co těsto kyne, připravíme si bylinky. Já jsem si nasekala rozmarýn a přidala lžičku sušeného tymiánu. Bylinky si každý může přidat podle vlastního výběru.
Do vykynutého těsta zapracujeme semínka a bylinky a necháme ještě asi 5 minut odpočívat.
Pak jsem přemýšlela, jak udělat housky. Rozhodovala jsem se mezi pletenými houskami z copánků a nebo jenom jednolitém bochánku. Zvítězil bochánek. Ražené housky z pekárny také nejsou pletené.
Z těsta jsem vytvořila šišku podobnou knedlíku, rozkrájela jsem ji na stejnoměrná kolečka a z těch jsem tvořila bochánky. Chtěla jsem udělat housky asi ve velikosti kupovaných. Vyšlo mi jich z tohoto množství devět.
Okraje plátků těsta jsem přeložila do středu. Vznikl mi raneček (vlevo na obrázku) a z něho jsem pak vyválela bochánek (nahoře na obrázku), který jsem trochu rozplácla. Klademe na plech spojovanou částí dolů.
Na hotových houskách jsem udělala nožem rýhy.
Troubu jsem rozpálila na 210 °C a hned po vložení housek do trouby snížila teplotu na 200 °C. Ona se při vkládání housek ochladí na těch 200°C, které chceme. Do 5 minut by měly housky vyběhnout, pak snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dalších asi 15 minut.
Teploty i časy jsou orientační. Ona bohužel každá trouba peče trochu jinak.
Upečené housky necháme na plechu dojít do úplného vychladnutí.
Housky jsou chuťově výborné a nadýchané. Můžeme je obložit například šunkou, rajčaty, okurkou, ale jsou dobré i jen tak.
Za vlahého večera je nejlepší vlahá houska 🙂