Housky s bylinkami

Housky s bylinkami
Housky s bylinkami

Myslím, že není marné si umět udělat vlastní běžné pečivo. Člověk neví, kdy se mu to bude hodit. Když jsem onemocněla COVIDEM 19 a nemohla si jít nakoupit, pekla jsem si kváskový chléb.

Když jsem se nedávno setkala s člověkem nakaženým COVIDEM, tak jsem trochu zpanikařila a zkusila upéct housky. Co když zase zůstanu bez přísunu pečiva? Vše naštěstí pro mě dopadlo dobře.

Housky se podařily, tak se nyní s Vámi podělím o recept a zkušenosti z pečení.

Suroviny:

  • 400 g pšenično – žitné mouky
  • 180 – 200 ml mléka
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 60 g Hery
  • 30 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 celé vejce + žloutek
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička lněných semínek
  • 1 lžička slunečnicových semínek
  • bylinky dle vlastního výběru

  • trochu hladké mouky
  • pečící papír nebo tuk na vymazání plechu
Základní suroviny

Mouku smícháme s cukrem, solí, sušeným droždím a vše dobře promícháme.

Tuk rozpustíme na plotně v troše mléka. Po rozpuštění dolijeme studené mléko, tím se nám tuk ochladí. Směs mléka a tuku by měla být vlahá. Teplá spaří kvasnice a těsto nevykyne, studená rovněž zabrání vykynutí.

Těsto jsem zadělávala v robotu hákem. Do mouky přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek. Pak postupně za stálého hnětení přiléváme mléko s tukem. Těstu je zapotřebí věnovat hodně pozornosti. Když nebude dostatečně vypracované, housky nevyběhnou a budou sražené. Hněteme ho tak dlouho, dokud se v něm nezačnou tvořit bublinky a nebude se oddělovat od mísy. Pak jsem ho ještě vyndala z robotu a hnětla ručně na vále.

Těsto připravené na kynutí

Vypracované těsto zasypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou necháme kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem. U topení jsem ho nechala kynout asi 3/4 hodiny.

Nakynuté těsto

Mezitím, co těsto kyne, připravíme si bylinky. Já jsem si nasekala rozmarýn a přidala lžičku sušeného tymiánu. Bylinky si každý může přidat podle vlastního výběru.

Do vykynutého těsta zapracujeme semínka a bylinky a necháme ještě asi 5 minut odpočívat.

Těsto se semínky a bylinkami

Pak jsem přemýšlela, jak udělat housky. Rozhodovala jsem se mezi pletenými houskami z copánků a nebo jenom jednolitém bochánku. Zvítězil bochánek. Ražené housky z pekárny také nejsou pletené.

Z těsta jsem vytvořila šišku podobnou knedlíku, rozkrájela jsem ji na stejnoměrná kolečka a z těch jsem tvořila bochánky. Chtěla jsem udělat housky asi ve velikosti kupovaných. Vyšlo mi jich z tohoto množství devět.

Šiška z těsta
Tvorba housek

Okraje plátků těsta jsem přeložila do středu. Vznikl mi raneček (vlevo na obrázku) a z něho jsem pak vyválela bochánek (nahoře na obrázku), který jsem trochu rozplácla. Klademe na plech spojovanou částí dolů.

Na hotových houskách jsem udělala nožem rýhy.

Housky připravené na pečení

Troubu jsem rozpálila na 210 °C a hned po vložení housek do trouby snížila teplotu na 200 °C. Ona se při vkládání housek ochladí na těch 200°C, které chceme. Do 5 minut by měly housky vyběhnout, pak snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dalších asi 15 minut.

Teploty i časy jsou orientační. Ona bohužel každá trouba peče trochu jinak.

Upečené housky

Upečené housky necháme na plechu dojít do úplného vychladnutí.

Vychladlé housky
Rozříznutá houska

Housky jsou chuťově výborné a nadýchané. Můžeme je obložit například šunkou, rajčaty, okurkou, ale jsou dobré i jen tak.

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*