Karbanátky dělám nejraději ze směsi hovězího a vepřového masa. Ale co když vám doktor řekne, že smíte jíst jenom hovězí a drůbeží maso? Kdyby to bylo jediné omezení, které mě postihlo, byla by to maličkost. Diagnóza histaminová intolerance mi zakázala jíst skoro všechno. Do té doby jsem netušila, že nějaká taková nemoc existuje.
Místní alergoložka mi vzhledem k mým potížím zakázala hodně potravin. Nesměla jsem jíst ovoce, zeleninu, doplňky stravy a další a další vybrané potraviny. Myslela jsem si, že to není možné, že mi musí chybět vitamíny a zkrátka, že se takhle nedá žít. Objednala jsem se tedy na imunologii do Prahy. Domnívala jsem se, že tam mi ten dlouhý seznam zakázaných potravin trochu zredukují. No, to jsem se tedy spletla. Seznam vzrostl geometrickou řadou.
Všechno, co jsem kdy považovala za zdravé a mému tělu tedy prospěšné, bylo nyní tabu. Například ze sýrů mohu jíst jenom Mozzarellu. No dobře, i dřív jsem si ji dávala s bazalkou, olivovým olejem a rajčaty. Jenže teď z povolených potravin zbyla jenom Mozzarella. A tak to stejně dopadlo s těstovinovým salátem s tuňákem. Z toho mi zbyly samotné těstoviny.
A tak to dopadlo skoro se všemi potravinami. Nesmím nic konzervovaného, vakuovaného, fermentovaného, se stopami po ořechách,……. Na co si pomyslíte, to nesmím. Otevřu lednici a můj regál zeje prázdnotou. Nevím, co na něj nakoupit. Výš je regál Krušnohorce. Tam je dobrot! Tam by se dalo vybrat. Snažím se to dodržovat, tak si musím vařit ze surovin bez konzervačních látek. Žádné uzeniny a pro maso tedy k řezníkovi.
Suroviny:
- 400 g hovězího mletého masa
- 1,5 plátku toustového chleba
- necelých 100 ml mléka
- 1 vejce
- 200 g masáků
- olej na smažení
- sůl, čubrica (pro zdravé – majoránka, česnek, cibule)
- trocha strouhanky na obalení
Na houby jsem vyběhla nad chatu do lesa. Nyní rostou jenom masáky a babky, ale do karbanátků se hodí. Očištěné a nakrájené houby dusíme asi 15 minut na troše oleje.
Toustový chléb nakrájíme na drobné kostičky a zalijeme mlékem. Do karbanátků používám raději toustový chléb než rohlík. Je měkčí, lépe vsakuje mléko a během chvilky vytvoří celistvou hmotu, která není v karbanátkách vidět.
Pak přidám maso, celé vajíčko, trochu soli a čubricu. Čubrica je bulharská směs koření, kde se možná najde také nějaké, které mi vadí. Ale co, na seznamu není, do mletých mas se výborně hodí, tak ji tam dávám. Později se uvidí. Každý ji nemá, použijte tedy klasiku – majoránku, česnek a cibuli.
Vše důkladně promícháme a tvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji.
Po usmažení z jedné strany je otočíme a osmažíme i z druhé.
Hotové karbanátky podáváme s bramborem.
Houbové karbanátky vřele všem doporučuji, jsou moc dobré!