Hovězí karbanátky

Karbanátky s bramborovou kaší
Karbanátky s bramborovou kaší

Zakoupila jsem 400 gramový balíček mletého hovězího masa. Na obale stálo, že je z mladého býčka. Původní záměr byl, udělat z něj domácí gulášovou polévku. Letos jsem měla obrovskou úrodu ředkviček, tak jsem se rozhodla pro sezónní ředkvičkovou polévku. Maso mi zbylo. Přemýšlela jsem, co s ním. Napadly mě karbanátky. Ty mám moc ráda. Obvykle je dělám ze směsi vepřového a hovězího masa. Byl čas zkusit něco nového.

Obávala jsem se, že budou suché, tak jsem přidala trochu slaniny a výsledek byl vynikající.

Základní suroviny:

Základní suroviny
  • 400 g hovězího masa
  • 70 – 80 g slaniny
  • 1 vejce
  • 1 rohlík
  • mléko na namočení rohlíku
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 1/2 cibule
  • sůl
  • pepř
  • bylinky (libeček, rozmarýn, tymián,…)
  • olej na osmažení
  • strouhanka na obalení (není nutná)

Nejprve jsem nakrájela na malé kostičky slaninu. Půlku jsem rozškvařila a půlku přidala jen tak do masa. Možná by nebylo špatné ji nastrouhat na větší kousky. Aby se dobře strouhala, můžete ji dát na chvíli do mrazáku.

Rohlík jsem nakrájela na kostičky a zalila mlékem. Není třeba, aby rohlík v mléce plaval. Stačí ho provlhčit.

Nakrájený rohlík

Do namočeného rohlíku přidáme maso a rukama obě suroviny propojíme. Přidáme vejce, na kostičky nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, pepř, bylinky, slaninu a prochladlou rozškvařenou slaninu. Bylinky si můžete zvolit nejrůznější, podle své oblíbenosti. Já jsem přidala nakrájený rozmarýn, sušený libeček a tymián.

Z dobře promíchané směsi tvarujeme karbanátky. Můžete je ještě obalit ve strouhance. Zkoušela jsem obojí, ale velký rozdíl jsem v tom neviděla.

Smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji. Můžete smažit na stejné pánvi jako jste škvařili slaninu. Vždycky tam té slaniny trochu zbyde a také není třeba špinit další nádobí.

Smažení karbanátků
Usmažené karbanátky

Z této gramáže jsem udělala sedm karbanátků. Se slaninou jsou opravdu šťavnaté a díky bylinkám mají výbornou chuť.

Podáváme s bramborem, bramborovou kaší a nebo si je dejte jako já, s bramborovým salátem.

Karbanátky s bramborovým salátem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*