Hrnečkový koláč s ovocem a želatinou

Hrnkový koláč
Hrnkový koláč

Tento koláč jsem často dělávala, když byly děti malé. Moc jim chutnal. Chutnal i mým kolegyním z práce. Tak asi bude opravdu dobrý.

Teď, když jsem v době pandemie zavřená doma, tak se probírám dávno zapomenutými recepty a vzpomínám na staré časy.

Domácí želatinu jsem dříve dělávala z vitacitu. Ani nevím, jestli se ještě někde sežene. Byl kyselý, měl jedovaté barvy a želatina z něj měla výbornou výraznou chuť i barvu. Já ho neměla, nahradila jsem ho sirupem a není to úplně ono.

Když hrnečkový, tak základem pro odměřování surovin musí být hrníček. Já zvolila hrníček o objemu 450 ml.

Odměrný hrneček o objemu 450 ml

Suroviny na těsto:

  1. jeden hrnek cukru krupice
  2. tři vejce
  3. 1/2 hrnku oleje
  4. jeden hrnek mléka
  5. 2 hrnky polohrubé mouky
  6. 1 a 1/4 balení prášku do pečiva

Žloutky oddělíme od bílků, přidáme do nich cukr a třeme. Já jsem použila robota, ale lze i ručně. Za stálého tření přiléváme olej. Prášek do pečiva pečlivě rozmícháme v mouce a přisypáváme do směsi a zároveň přiléváme mléko dokud nespotřebujeme všechny suroviny.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně zapracujeme do těsta.

Těsto se zapracovaným sněhem

Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a nebo vymazaný omastkem.

Těsto vylité na plechu o rozměrech 290 x 380 mm

Pečeme 10 minut na 170 °C, pak snížíme na 150°C a pečeme dalších 25 minut. Těsto testujeme špejlí. Hotový koláč se nesmí na špejli lepit.

Upečené těsto

Pak přichází na řadu další suroviny:

  1. 2 pudingy na polití těsta
  2. 1 l mléka
  3. 4 lžíce cukru
  4. konzervované ovoce (jahody, broskve, mandarinky,…)
480 g konzervovaných broskví

Suroviny na želatinu:

  1. dva pudingy (nejlépe červené)
  2. 1/4 l ovocného sirupu

Pod ovoce jsem použila vanilkové pudingy a uvařila je podle návodu na balení. Za stálého míchání je necháme trochu prochladnout. Když bychom je nemíchali, udělala by se na vršku krusta, která se nedá na koláč použít.

Koláč politý pudingem

Broskve rozkrájíme na plátky a klademe na puding.

Koláč s pudingem a broskvemi

Na želatinu použijeme 2 pudingy, šťávu z konzervovaného ovoce, ovocný sirup a dolijeme vodou do objemu 900 ml veškerých tekutin. Želatinu vaříme stejně jako normální puding, jenom místo mléka použijeme směs sirupu, šťávy z konzervy a vody.

Želatinu nenecháváme chladnout, rovnou ji lijeme na koláč.

Hotový koláč

Domácí želatina nevypadá tak dobře jako kupovaná, ale ta bývá někdy tvrdá a bez chuti. Několik takových dortíků už jsem koupila.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*