

Tento koláč jsem často dělávala, když byly děti malé. Moc jim chutnal. Chutnal i mým kolegyním z práce. Tak asi bude opravdu dobrý.
Teď, když jsem v době pandemie zavřená doma, tak se probírám dávno zapomenutými recepty a vzpomínám na staré časy.
Domácí želatinu jsem dříve dělávala z vitacitu. Ani nevím, jestli se ještě někde sežene. Byl kyselý, měl jedovaté barvy a želatina z něj měla výbornou výraznou chuť i barvu. Já ho neměla, nahradila jsem ho sirupem a není to úplně ono.
Když hrnečkový, tak základem pro odměřování surovin musí být hrníček. Já zvolila hrníček o objemu 450 ml.

Suroviny na těsto:
- jeden hrnek cukru krupice
- tři vejce
- 1/2 hrnku oleje
- jeden hrnek mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 a 1/4 balení prášku do pečiva
Žloutky oddělíme od bílků, přidáme do nich cukr a třeme. Já jsem použila robota, ale lze i ručně. Za stálého tření přiléváme olej. Prášek do pečiva pečlivě rozmícháme v mouce a přisypáváme do směsi a zároveň přiléváme mléko dokud nespotřebujeme všechny suroviny.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně zapracujeme do těsta.

Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a nebo vymazaný omastkem.

Pečeme 10 minut na 170 °C, pak snížíme na 150°C a pečeme dalších 25 minut. Těsto testujeme špejlí. Hotový koláč se nesmí na špejli lepit.

Pak přichází na řadu další suroviny:
- 2 pudingy na polití těsta
- 1 l mléka
- 4 lžíce cukru
- konzervované ovoce (jahody, broskve, mandarinky,…)

Suroviny na želatinu:
- dva pudingy (nejlépe červené)
- 1/4 l ovocného sirupu
Pod ovoce jsem použila vanilkové pudingy a uvařila je podle návodu na balení. Za stálého míchání je necháme trochu prochladnout. Když bychom je nemíchali, udělala by se na vršku krusta, která se nedá na koláč použít.

Broskve rozkrájíme na plátky a klademe na puding.

Na želatinu použijeme 2 pudingy, šťávu z konzervovaného ovoce, ovocný sirup a dolijeme vodou do objemu 900 ml veškerých tekutin. Želatinu vaříme stejně jako normální puding, jenom místo mléka použijeme směs sirupu, šťávy z konzervy a vody.
Želatinu nenecháváme chladnout, rovnou ji lijeme na koláč.

Domácí želatina nevypadá tak dobře jako kupovaná, ale ta bývá někdy tvrdá a bez chuti. Několik takových dortíků už jsem koupila.
Přidejte odpověď