Indická cibulová polévka

Indická cibulačka
Indická cibulačka

Kdysi jsem si vystřihovala z nejrůznějších časopisů recepty. Mám jich tak nasbíraný celý šuplík. O víkendu jsem si vzpomněla na jeden téměř zapomenutý recept, a tak jsem se dala do jeho hledání. Byla jsem překvapená, kolik zajímavých receptů se dá v mém šuplíku najít. Kromě jiného jsem narazila i na indickou cibulovou polévku, která mě zaujala.

Znám francouzskou cibulačku, kterou mám ráda a dělávám ji. Indickou jsem neznala, tak jsem ji zkusila uvařit. Musím říci, že mě mile překvapila svojí výraznou a výbornou chutí. Kdo má rád kari, vřele mu ji doporučuji. Patří do ní i něco pálivého. V původní receptuře je kajenský pepř, který jsem při vaření nemohla najít. Nahradila jsem ho vlastnoručně vypěstovanou chilli papričkou, která je opravdu hodně pálivá. Nevím, jestli je to zákon schválnosti, ale po dovaření polévky se kajenský pepř pochopitelně objevil.

Základní suroviny

Suroviny:

  • 200 g cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička žlutého kari koření
  • 1-2 stroužky česneku
  • kajenský pepř/chilli paprička
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 vejce
  • 20 g másla
  • petrželka
  • krutony

Nejprve si nakrájíme cibuli na kolečka. Česnek nakrájíme na plátky.

Na oleji zpěníme lžičku kari koření, pak přidáme nakrájenou cibuli a česnek a necháme trochu změknout.

Smažení cibule a česneku na kari

Cibuli s česnekem zalijeme 750 ml vařící vody, přidáme kostku hovězího bujónu a vaříme 20 minut. Ve smetaně rozkvedláme vajíčko a nalijeme do již vypnuté polévky. Nakonec přidáme umletou chilli papričku nebo kajenský pepř a na zjemnění máslo.

Hotová polévka
Indická cibulová polévka s krutony

Do polévky můžeme přidat krutony. Zdobíme ji čerstvou nebo sušenou petrželkou.

Polévka je rychlá a chutná.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*