Obložená kaiserka se ztraceným vejcem je velká ňamka. Můžete si ji dát ke svačině, k večeři, ale myslím si, že se nemusíte obávat ji nabídnout i návštěvě.
Příprava je jednoduchá. Základem úspěchu je vydařené ztracené vejce.
Dvě půlky kaiserky jsem namazala avokádovou pomazánkou, další dvě jenom máslem.
Suroviny:
- 2 kaiserky
- 1 avokádová pomazánka/máslo
- uzený losos/šunka
- 4 vejce
- 2 ředkvičky
- polníček
Avokádová pomazánka:
- 1 vyzrálé avokádo
- citrónová šťáva
- sůl
Nejprve jsem si udělala avokádovou pomazánku. Je rychlá a chutná výborně. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžičkou vydlabeme. Vidličkou rozmělníme avokádovou dřeň. U vyzrálého avokáda to jde snadno, neboť avokádo je měkké. Osolíme, přidáme trochu citrónové šťávy a máme hotovo. Milovníci česneku ho mohou trochu přidat.
Kaiserky rozpůlíme a namažeme buď avokádovou pomazánkou nebo máslem. Přidáme plátek uzeného lososa, na plátky nakrájené ředkvičky a polníček.
Nakonec se pustíme do vaření ztracených vajec.
Ztracené vejce:
Rozklepneme vejce do mističky, ze které půjde dobře vyklopit do vody.
Do 1 litru vařící vody přidáme 1 lžíci octa a metličkou uděláme ve vodě vír, do jehož středu opatrně vyklopíme z mističky vejce. Díky tomu se vejce ve vodě zatočí a má pěkný tvar. Vaříme 2-3 minuty. Žloutek by měl být mírně tekutý. Vejce vyndávejte děrovanou naběračkou. Je lepší vejce sázet do vody postupně, abychom docílili lepšího tvaru.
Vejce necháme na děrované naběračce trochu okapat a pak je klademe na uzeného lososa.
Žloutek je po uvaření schován v bílku. Můžeme ho trochu naříznout, aby byl vidět i žloutek a kaiserka byla krásně barevná.
Při konzumaci může žloutek trochu téct, ale ta božská chuť za to stojí. Papírový ubrousek to zachrání.
Přidejte odpověď