Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky
Kapustové karbanátky

COVID 19 neustupuje a já jsem už snad rok na home office. Na jednu stranu to není tak špatné. Teď na podzim nemusím ráno vybíhat do tmy a zimy, ale mohu si v pohodlném domácím oblečení zapnout počítač a pracovat. Žádné přebíhání ze zimy do tepla, ale pořád v teplíčku. Na druhou stranu se nemohu stravovat za pouhých 26,- Kč v závodní jídelně, ale musím pořád vymýšlet, co vařit.

Tentokrát mě napadla kapusta. Už dlouho jsem ji neměla, je zdravá a podle Wikipedie má tolik vitamínů, že se až divím, že se jich do ní tolik vejde.

Šla jsem tedy zakoupit kapustu.

Kapusta

Došla jsem k regálu s kapustou a potvrdilo se, že jsem ji opravdu dlouho nekupovala. Cena 29,90 Kč/kg mě překvapila. Vedle ležely ne o moc levnější hlávky zelí. Připadá mi, že díky vaření obědů trávím půlku života nakupováním potravin, tak by mě jejich ceny neměly překvapovat. Vidíte, vždycky se najde nějaká potravina, která svou cenou udiví.

Popadla jsem nejmenší hlávku, vážila necelých 1,5 kg. Cestou jsem se zastavila u pultu s masem a zakoupila 500 g mletého masa. Kapusta je sice zdravá, ale maso zase dobré. Jedu domů vyrábět karbanátky.

Suroviny:

  • 250 g kapusty
  • 500 g směsi mletého hovězího a vepřového masa
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl, pepř
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení
Základní suroviny

Rozkrojila jsem hlávku kapusty a přišlo další překvapení. Uvnitř byly suché hnědé listy. Tak co teď? Nejradši bych ji šla reklamovat. To ovšem znamená, znovu se oblékat a opustit svoje pěkné parkovací místo a riskovat, že už u baráku nezaparkuji. No a nebo hlávku rozebrat a suché listy vyndat. Plesnivé naštěstí nebyly, protože to by úplně změnilo situaci. Dala jsem se do rozebírání hlávky.

Když jsem zakoupila hlávku, tak jsem si říkala, co budu dělat skoro s 1,5 kg kapusty. Teď už jsem strach neměla. Vyndala jsem uschlé listy, odstranila košťál, vyřezala tvrdé hlavní žilky a zbývá tak akorát ještě na vepřové v kapustě.

Vyřezané hlavní žilky

Nejprve rozebereme listy a vykrájíme tvrdé hlavní žilky, které by narušovaly celistvost karbanátku. Listy nakrájíme na nudličky a vaříme na páře asi 15 minut. Nenatáhnou tolik vody jako kdyby se v ní vařily.

Vaření kapusty na páře

Mezitím si připravíme masovou část. Do směsi mletého a hovězího masa přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, 2 celá vejce, 2 lžičky hořčice, osolíme, opepříme a pořádně rukama prohněteme. Myslím tím opravdu pořádně. Je zapotřebí z mletého masa vyhnat vzduch, aby karbanátky držely pohromadě.

Asi po 15 minutách vyndáme kapustu i s pařáčkem z hrnce a necháme vychladnout. Zároveň se i osuší. Pak ji přidáme do masové směsi a znovu pořádně rukama prohněteme.

Karbanátková směs

Ze směsi tvoříme karbanátky, obalujeme ve strouhance a smažíme z obou stran na rozpáleném oleji.

Smažení karbanátků

Z uvedeného množství jsem udělala 8 kousků.

Usmažené kapustové karbanátky

Podáváme s bramborem a nebo jako v mém případě s bramborovou kaší.

Karbanátek s bramborovou kaší

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*