Krémová brokolicová polévka

Krémová brokolicová polévka
Krémová brokolicová polévka

Brokolicová polévka se dá vařit na nejrůznější způsoby. Se smetanou i bez smetany s rozmíchaným vajíčkem. Obě verze bez použití masového vývaru jsou vhodné i pro vegetariány. Moje dcera Pája měla ráda obě verze. Já vám teď popíšu tu moji krémovou.

Suroviny:

  1. 1 brokolice
  2. 2 střední brambory
  3. 1-2 lžíce přepuštěného másla/nepřepuštěného másla
  4. 1 větší cibule
  5. 1/2 mrkve
  6. 1/2 kořenu petržele
  7. 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  8. 2-3 bobkové listy
  9. 6-8 kuliček nového koření
  10. 1,5 l zeleninového vývaru
  11. 1 velký stroužek česneku (2 menší)
  12. 100 – 150 ml smetany na šlehání (přes 30% tuku)
  13. Sůl, pepř

Nejprve si připravíme suroviny. Opereme brokolici, rozebereme ji na růžičky a košťál oloupeme a nakrájíme.

Kořenovou zeleninu, brambory a cibuli rovněž oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

Na másle necháme změknout cibulku, pak přidáme hladkou mouku a za stálého míchání osmažíme.

Cibulka na přepuštěném másle s hladkou moukou

Pak přidáme zeleninu a vše zamícháme.

Zelenina na cibulce

Zeleninu zalijeme zeleninovým/masovým vývarem a přidáme koření. Je-li vývar již kořeněný, koření nepřidáváme a nesolíme.

Zelenina zalitá vývarem

Vaříme do změknutí zeleniny. Přidáme prolisovaný česnek, muškátový květ nebo nastrouhaný muškátový oříšek a necháme trošku zchladnout, aby se zelenina dala mixovat. S muškátovým květem i oříškem to nepřežeňte. Toto koření je hodně aromatické. Pak vše rozmixujeme.

Polévku vrátíme na plotnu, přivedeme k varu, přidáme smetanu a necháme provařit. No a je hotovo.

Hotová brokolicová polévka

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*