Brokolicová polévka se dá vařit na nejrůznější způsoby. Se smetanou i bez smetany s rozmíchaným vajíčkem. Obě verze bez použití masového vývaru jsou vhodné i pro vegetariány. Moje dcera Pája měla ráda obě verze. Já vám teď popíšu tu moji krémovou.
Suroviny:
- 1 brokolice
- 2 střední brambory
- 1-2 lžíce přepuštěného másla/nepřepuštěného másla
- 1 větší cibule
- 1/2 mrkve
- 1/2 kořenu petržele
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 2-3 bobkové listy
- 6-8 kuliček nového koření
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 velký stroužek česneku (2 menší)
- 100 – 150 ml smetany na šlehání (přes 30% tuku)
- Sůl, pepř
Nejprve si připravíme suroviny. Opereme brokolici, rozebereme ji na růžičky a košťál oloupeme a nakrájíme.
Kořenovou zeleninu, brambory a cibuli rovněž oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
Na másle necháme změknout cibulku, pak přidáme hladkou mouku a za stálého míchání osmažíme.
Pak přidáme zeleninu a vše zamícháme.
Zeleninu zalijeme zeleninovým/masovým vývarem a přidáme koření. Je-li vývar již kořeněný, koření nepřidáváme a nesolíme.
Vaříme do změknutí zeleniny. Přidáme prolisovaný česnek, muškátový květ nebo nastrouhaný muškátový oříšek a necháme trošku zchladnout, aby se zelenina dala mixovat. S muškátovým květem i oříškem to nepřežeňte. Toto koření je hodně aromatické. Pak vše rozmixujeme.
Polévku vrátíme na plotnu, přivedeme k varu, přidáme smetanu a necháme provařit. No a je hotovo.
Přidejte odpověď