Brokolicové polévky dělám dvě. Buď brokolicový krém, tedy se smetanou přes 30 % tuku a nebo dietnější verzi bez smetany. Chutnají mi obě. S chutí si lze také pohrát. Do polévky bez smetany se dá přidat prolisovaný česnek a krutony, ale je dobrá i bez těchto přísad. Většinou ji dělám hustou svačinovou.
Vegetariáni si ji mohou udělat se zeleninovým vývarem, ostatní s bujónem, ale nejlépe s poctivým masovým vývarem. Den před tím jsem pekla husí prsa na kosti. Maso se snědlo, kost mi zbyla. Zalila jsem ji vodou, přidala výpek zbavený sádla a asi půl hodiny vařila. Vznikl chutný a hutný vývar. Ten jsem použila do polévky.
Suroviny:
- 500 g brokolice
- 300 g brambor
- 1 větší cibule
- 60 g másla
- 1,5 l vývaru
- Sůl, pepř
- 1-2 vejce
- 2 ks bobkového listu
- Několik kuliček nového koření
Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Mezi tím rozebereme brokolici na růžičky a opereme. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Obě suroviny přidáme k cibulce a zalijeme vývarem. Přidáme nové koření, bobkový list a jestli nemáme osolený vývar, tak osolíme. Vaříme doměkka.
Vyjmeme koření, necháme trochu zchladnout a pak vše rozmixujeme. Brambory působí jako zahušťovadlo, nemusíme přidávat jíšku. Polévku vrátíme na plotnu a povaříme v ní rozšlehaná vejce. Dle chuti můžeme přidat česnek, sůl a pepř.
Přidejte odpověď