Pórkové polévky se dělají různé. Se smetanou, bez ní, s masovým vývarem nebo se zeleninovým, někdo přidává kostku masoxu či bujónu, ale díky společné surovině pórku, jde vždy o pórkovou polévku.
Já masox nepoužívám, někdy bujón, ale pokud to jenom trochu jde, tak poctivý masový nebo zeleninový vývar. S bujónem s ochucovadly má určitě jídlo výraznější chuť. Je tedy na každém, co zvolí. Jestli chemii a nebo si dá práci s opravdovým vývarem.
Suroviny:
- 200 g bílé části pórku
- 50 g zelené části pórku
- 250-300 g brambor
- 200 ml smetany 12% tuku/přes 30% tuku
- 1 lžíce hladké mouky na jíšku
- 80 g másla
- 1 l masového/zeleninového vývaru
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- trochu nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 lžička kmínu
- 2 bobkové listy,
- 6 kuliček nového koření
Do hotové polévky můžeme také přidat:
- strouhaný sýr
- opečený chléb nebo veku
Nejprve oloupeme brambory, nakrájíme je na malé kostičky, aby se dlouho nevařily. Pórek omyjeme a nakrájíme na plátky.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme 1 polévkovou lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Stačí 1 lžíce, protože polévka bude zahuštěná hlavně rozmixovanými brambory a vajíčkem.
Přidáme pórek a trochu ho osmažíme. Pak brambory.
Zalijeme zeleninovým nebo masovým vývarem. Já měla hovězí. Když vařím maso, tak většinou odřezky použiji na takovýto vývar.
Přidáme sůl (pokud není vývar již slaný), kmín, bobkové listy, nové koření a přivedeme k varu. Vaříme 1/4 hodiny.
Poté vyndáme část pórku, bobkové listy, nové koření a zbytek rozmixujeme.
Polévku vrátíme na kamna, uvedeme k varu a přidáme smetanu a rozkvedlané vajíčko. Já použila jenom nízkotučnou smetanu, ale kdybych chtěla svačinovou polévku, určitě bych zvolila tučnou.
Mícháme, dokud se vejce nesrazí. Přidáme muškátový oříšek, vrátíme pórek a máme hotovo.
Polévku můžeme konzumovat již takto a nebo s přídavkem strouhaného tvrdého sýra a opečeného chleba.
Přidejte odpověď