Krémová pórková polévka

Pórková polévka
Pórková polévka

Pórkové polévky se dělají různé. Se smetanou, bez ní, s masovým vývarem nebo se zeleninovým, někdo přidává kostku masoxu či bujónu, ale díky společné surovině pórku, jde vždy o pórkovou polévku.

Já masox nepoužívám, někdy bujón, ale pokud to jenom trochu jde, tak poctivý masový nebo zeleninový vývar. S bujónem s ochucovadly má určitě jídlo výraznější chuť. Je tedy na každém, co zvolí. Jestli chemii a nebo si dá práci s opravdovým vývarem.

Suroviny:

  • 200 g bílé části pórku
  • 50 g zelené části pórku
  • 250-300 g brambor
  • 200 ml smetany 12% tuku/přes 30% tuku
  • 1 lžíce hladké mouky na jíšku
  • 80 g másla
  • 1 l masového/zeleninového vývaru
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • trochu nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 lžička kmínu
  • 2 bobkové listy,
  • 6 kuliček nového koření

Do hotové polévky můžeme také přidat:

  • strouhaný sýr
  • opečený chléb nebo veku
Základní suroviny

Nejprve oloupeme brambory, nakrájíme je na malé kostičky, aby se dlouho nevařily. Pórek omyjeme a nakrájíme na plátky.

Nakrájené suroviny

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme 1 polévkovou lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Stačí 1 lžíce, protože polévka bude zahuštěná hlavně rozmixovanými brambory a vajíčkem.

Přidáme pórek a trochu ho osmažíme. Pak brambory.

Pórek s brambory promíchané s jíškou

Zalijeme zeleninovým nebo masovým vývarem. Já měla hovězí. Když vařím maso, tak většinou odřezky použiji na takovýto vývar.

Pórek s brambory zalité hovězím vývarem

Přidáme sůl (pokud není vývar již slaný), kmín, bobkové listy, nové koření a přivedeme k varu. Vaříme 1/4 hodiny.

Poté vyndáme část pórku, bobkové listy, nové koření a zbytek rozmixujeme.

Rozmixovaná polévka s přídavnými ingrediencemi

Polévku vrátíme na kamna, uvedeme k varu a přidáme smetanu a rozkvedlané vajíčko. Já použila jenom nízkotučnou smetanu, ale kdybych chtěla svačinovou polévku, určitě bych zvolila tučnou.

Mícháme, dokud se vejce nesrazí. Přidáme muškátový oříšek, vrátíme pórek a máme hotovo.

Hotová polévka

Polévku můžeme konzumovat již takto a nebo s přídavkem strouhaného tvrdého sýra a opečeného chleba.

Krémová pórková polévka

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*