Dříve jsem běžné pečivo pekla jenom výjimečně. Třeba, když měla přijít návštěva. Teď v době pandemie jsem se do toho dala. Příčina je jasná. Nechce se mi chodit do obchodu.
Dneska jsem po delší době upekla bagetky. A povedly se. Provoněly celý byt. Tak je můžete také zkusit. Není to nic náročného ani drahého.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 1 pytlíček sušeného droždí
- Necelých 300 ml vlažné vody
- 2-3 lžičky tymiánu/drceného rozmarýnu
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 15 oliv
Olivy si nakrájíme na malé kousky. Pokud je nemáte rádi, klidně je vynechte. Můžete použít i nakrájená sušená rajčata.
Promícháme mouku, droždí, sůl, cukr a tymián/rozmarýn (není nutné). Cukr v bagetce není cítit, ale pomáhá při kynutí. Na promíchání jsem použila robot.
Pak přichází na řadu voda. Přiléváme ji za stálého míchání, dokud se všechny ingredience nespojí v tužší těsto. Pak těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme hranami dlaně asi 10 minut. Vypracujeme hezký bochánek, který vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo asi na 1 hodinu kynout.
Po hodině vykynuté těsto přemístíme na vál, rozpůlíme a vypracovala dvě šišky, podobné jako bramborové knedlíky.
Tvořením baget těsto spadne, tak je třeba ho nechat ještě tak půl hodiny kynout. Než dáme vykynuté bagetky do trouby, uděláme v nich zářezy.
Na dno trouby dáme pekáč s vodou, aby pečení probíhalo v páře. Troubu rozpálíme na 230 °C a a pečeme asi 30 minut.
Bagetky jsou voňavé a moc dobré. A když si k nim dáte chutný zeleninový salát, tak to nemá chybu.
Přidejte odpověď