Karbanátky jsou jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Většinou na jejich výrobu používám kombinaci vepřového a hovězího masa. Dietnější verzí může být maso krůtí.
Na karbanátcích se mi líbí, že mohou chutnat pokaždé trochu jinak. Stačí k masu přidat třeba kapustu, sýr, houby,… a hned vznikne nová chuť.
V houbařské sezóně krůtí karbanátky vylepšuji hříbky, mimo sezónu konzervovanými žampióny. Je to rychlejší verze, protože žampióny se nemusí již dusit. Na druhou stranu, když bych si mohla vybrat, volila bych hříbky.
Základní suroviny:
- 500 g krůtího mletého masa
- 150 g konzervovaných žampiónů
- 1 cibule
- 1 rohlík z předešlého dne
- mléko na namočení rohlíku
- majoránka
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 1 vejce
- 2 lžíce kečupu
- olej na smažení
Nejprve si nakrájíme rohlík na malé kostičky a ty zvlhčíme mlékem. Chvíli necháme odstát, aby se mléko do rohlíku vsáklo.
Mezi tím si oloupeme a nakrájíme cibuli na malé kostičky.
Pak k masu přidáme rohlík a pořádně prohněteme rukama, abychom získali kompatibilní hmotu. Poté přijdou na řadu ostatní ingredience – vajíčko, cibule, kečup, nakrájené žampióny, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránka a vše opět prohněteme.
Z masové hmoty tvoříme karbanátky, které smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji.
Z daného množství jsem usmažila osm karbanátků.
Podáváme nejčastěji s brambory nebo bramborovou kaší. Já si je dala s bramborovým salátem. Také dobrá kombinace.
Přidejte odpověď