Myslím, že první čínu jsme začaly se sestrou vařit v 80. letech minulého století. Bylo to nové jídlo a byl to hit. Čínu zkoušeli všichni. Sestra odněkud přinesla základní recept, který jsme stále vylepšovaly až z toho vznikl tento recept, který vám přináším.
Čínu vařím buď z kuřecích prsou nebo z vepřové pečeně (kotlety).
Suroviny:
- 700 g kuřecích prsou
- 250 g hlávkového zelí
- 1 větší cibule
- 1 větší mrkev
- 1 kapie
- 1 konzerva žampiónů
- Rýžový olej
- Sójová omáčka
- 4 lžičky škrobové moučky Solamyl
- 1 vaječný bílek
- Sůl, chilli paprička
Maso je dobré naložit. Hlavně vepřové. Lák si připravíme z 1/2 hrnku vody (necelých 150 ml), 4 – 5 lžiček sójové omáčky, 4 lžičky škrobové moučky a 1 bílku. Vše smícháme a zalijeme jím na nudličky nakrájené maso a necháme přes noc odležet.
Před tím, než začneme smažit maso, připravíme si ostatní suroviny. Zelí, mrkev a kapii nakrájíme na tenké nudličky, cibuli najemno běžným způsobem. Zkoušela jsem zelí nastrouhat v robotu, ale není to ono. Pustí moc šťávy a špatně se opéká. Lepší je pěkně najemno nožem,
Ve wok pánvi rozpálíme rýžový olej, na kterém osmažíme naložené maso i s lákem. Za stálého míchání opékáme.
Pak přidáme směs zelí, mrkve a cibule a pokračujeme v opékání. Po chvilce přidáme na plátky nakrájené žampióny a kapii, která dodá jídlu pěknou barvu.
Nakonec posypeme drcenou chilli papričkou. Můžeme zakapat ještě čerstvou sójovou omáčkou. Ta je slaná, tak většinou pak ani nesolím.
A můžeme servírovat.
Přidejte odpověď