Zakoupila jsem 600 g kuřecích prsních řízků a přemýšlela, co s nimi. Původně jsem z nich chtěla udělat klasické řízky, ale pak mě napadlo, že mám v lednici Nivu, že bych mohla klasiku trochu vylepšit. Nic překombinovaného, jenom trochu jiného.
Suroviny:
- 600 g kuřecích prsních řízků
- 100 g sýru Niva
- olej
Suroviny na trojobal:
- hladká mouka
- 2 vejce
- strouhanka
Kuřecí prsní řízky bývají vysoké, je třeba je upravit. Maso rozřízneme naplocho, ale nedořízneme. Řízek rozevřeme, rozklepeme, aby výška plátku byla pokud možno rovnoměrná. Tím získáme větší, ale nižší plátek.
Sýr nastrouháme nahrubo. Posypeme jím plátek masa, ale ne až do krajů. Sýr by nám z rolky vylézal. Nesolíme, Niva je dostatečně slaná.
Kuřecí maso zahneme ze strany, kde začínáme rolovat a zároveň po obou stranách. Pak začneme rolovat.
Zarolovaný plátek by měl držet pohromadě i bez párátka.
Pak se dáme do obalování. Závitky opatrně obalíme v hladké mouce, rozkvedlaných vejcích a strouhance.
Obalené rolky smažíme na rozpáleném oleji. Na olej je pokládáme nejprve spojem, maso se zatáhne a rolka drží pohromadě i bez párátka. Postupně je otáčíme, aby se osmažily ze všech stran.
Možná by bylo lepší je ponořit do fritovacího hrnce, ale já jsem bohužel odpůrce této vymoženosti. Když se u nás objevily, tak jsem si také jeden zakoupila. Pak jsem zjistila, že zase tolik nesmažím a olej mi v něm akorát žlukne. Tak jsem ho po nějaké době vyhodila a zase začala smažit po starém.
Rolky se mi zdály vysoké, tak jsem předpokládala, že osmažení kolem dokola nebude stačit, že budou uvnitř ještě syrové. Na dalších deset minut jsem je přiklopila poklicí a dále již bez otáčení smažila.
Dip jsem udělala smícháním jogurtu, nasekaného kopru, citrónové šťávy a soli.
Přidejte odpověď