Nedávno jsem narazila na levný květák. Přinesla jsem si ho domů s bonusem. Pěkně tučnou zelenou housenkou běláska zelného. Krušnohorec sice navrhoval, že si z ní vypěstujeme běláska, ale já jsem to radikálně zavrhla a housenku nemilosrdně zavraždila. Než by z ní byl bělásek, měla bych spasenou zahradu.
Co s květákem? Mám ho ráda obalovaný i jako mozeček. Krušnohorec ho snese jenom v polévce. Tu má rád. Tentokrát zvítězil. Pustila jsem se do polévky.
Suroviny:
- 1 květák
- 2 bobkové listy
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička Podravky
- 50 g másla
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1 zeleninový bujón
- 1 vejce
- 100 ml smetany 33 %
- sůl, bílý pepř
- muškátový květ
- jarní cibulka/petrželka na ozdobení
Květák jsem rozebrala na růžičky, ty důkladně omyla a vložila je do hrnce s vodou. Přidala bobkový list, 1 lžičku Podravky, 1 lžičku kmínu a růžičky uvařila.
Vodu z květáku jsem scedila, aby v ní nebyl kmín a bobkový list. Na polévku jsem jí použila 1,25 l. Do části jsem vložila růžičky květáku (asi polovinu) a rozmixovala. Polévku zahustí.
V hrnci jsem rozpustila máslo, přidala 1,5 polévkové lžíce hladké mouky a osmažila jíšku.
Jíšku jsem postupně za stálého míchání zalévala vývarem s rozmixovaným květákem. Nesmí se v polévce utvořit hrudky. Pak jsem přidala kostku masoxu a nechala ho rozpustit a povařit.
Mezi tím jsem nasekala zbylý květák.
Vajíčko rozšleháme v hrnečku a za stálého míchání přidáme do vařící se polévky. Pak do ní nalijeme 100 ml smetany a znovu uvedeme k varu.
Teď se dáme do dochucování. Většina lidí dává nastrouhaný muškátový oříšek. Se mnou se to má tak. Poslední muškátový oříšek jsem koupila asi před dvaceti lety. Jednou jsem se strouhla a zanevřela jsem na něj. Když moje sestra zjistila, že nahrazuji oříšek květem, přinesla mi malé struhadýlko. Prý to na něm jde dobře. No, myslíte, že jsem si ten oříšek koupila? Nekoupila. Tak ani nevím, jestli mluvila pravdu. Budu se muset polepšit.
Bílý pepř má trochu jinou chuť než tmavý, ale do bílé polévky se hodí. Podle potřeby můžete i přisolit. Já ani sůl nepoužila. Bujón a Podravka polévku osolily.
Nakonec přidáme nasekaný květák a je hotovo.
Na talíři můžeme ozdobit natí jarní cibulky a nebo petrželky.
Ňam!!!!!!!!!!!!!!