

Tento koláč díky smetaně, tvarohu a máslu není zrovna levný, ale chutná výborně. Zároveň je pracnější než litý koláč na plech, ale stojí za to. Jeho křehkost a lehkost milovníky sladkého pečiva dostane. Zvlášť výborná je tvarohová náplň. Myslím, že jablkový koláč hodně pozvedne.
Vzhledem k tomu, že nejím sladké pečivo, udělala jsem koláč z poloviční dávky. Pro jednoho je pekáček o rozměrech 240 x 300 mm dostačující. Pro více osob si udělejte koláč určitě z dojité dávky než uvádím. Včera jsem ho upekla a je skoro pryč.
Suroviny na těsto (v závorce uvádím hodnoty na velký plech):
- 300 g hladké mouky (500 g)
- 1/2 balíčku sušeného droždí + trocha prášku do pečiva (1 balíček sušeného droždí)
- 40 g cukru krupice (80 g)
- 80 g másla nebo Hery (160 g)
- citronová šťáva z 1 citronu (2 citrónů)
- 125 ml vlahého mléka (250 ml)
- 1 vejce (1 vejce)

Suroviny na náplň:
- 250 g tvarohu (500 g)
- 100 ml smetany na šlehání (200 ml)
- 80 g cukru ( 150 g)
- 1/2 balíčku vanilkového pudingu ( 1 balíček)
- 30 g másla (60 g )
- 1 citron (2 citrony)
- 750 g jablek (1500 g)
- mletá skořice

Je dobré si máslo předem vyndat z lednice a nechat změknout.
Těsto zpracováváme ručně na vále. Do prosáté mouky zamícháme droždí, cukr a do středu uděláme důlek. Vyklepneme do něj vejce, rozkrájíme změklé máslo, nalijeme vlahé mléko a citrónovou šťávu. Mouku hrneme příborovým nožem od krajů směrem do středu. Snažíme se moukou zasypat tekuté suroviny. Pak ručně vypracujeme hladké těsto. Poprášíme hladkou moukou a necháme pod utěrkou kynout 30 – 45 minut.

Mezitím, co nám těsto kyne, připravíme si náplň.
Nejdříve se pustíme do tvarohové náplně. Máslo s cukrem vymícháme do pěny. Přimícháme tvaroh, smetanu a pudingový prášek. Náplň je řidší, ale pečením ztuhne.

Jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtiny, zbavíme jader a nakrájíme na měsíčky.
Vykynuté těsto vyválíme a položíme na pekáč vyložený pečícím papírem. Okraje těsta zvedneme, aby tvaroh nevytékal.
Necháme odpočinout asi 1/4 hodiny.

Na těsto nalijeme tvaroh a na něj klademe měsíčky jablek jako tašky na střeše.

Posypeme skořicí a pečeme 1/4 hodiny v předem vyhřáté horkovzdušné troubě na 180 °C. Koláč vyběhne a po 1/4 hodině stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme další 1/4 hodinu.

Koláč je móóóc dobrý a než Danča napsala recept, tak ho Krušnohorec téměř celý snědl 🙂
A to je pravda. Po koláči se zaprášilo.