Kynutý koláč s ovocem a drobenkou

Kynutý koláč
Kynutý koláč

Recept mám od mamky. Byla z Moravy a takové koláče tam pekli.

Vypracování těsta je složitější a časově náročnější něž u koláčů, které se nalijí na plech. Když si s tím ale dáte práci, výsledek stojí za to.

Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce + vejce na potření okrajů koláče
  • 1 sušené droždí
  • 100 g rostlinného tuku, např. Hera
  • 200 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 3 – 4 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • Ovoce

Drobenka:

  • 50 g másla/Hery
  • 80 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
Hotová drobenka

Nejdříve rozpustíme tuk ve 100 ml mléka. Pak přilijeme zbytek studeného mléka. Trochu to mléko s tukem ochladí.

Mléko s tukem musí být vlažné, jinak by se kvasnice znehodnotily. Mezitím, co mléko necháváme chladnout, odvážíme mouku a prosejeme ji do mísy. Mouka se tím provzdušní a těsto lépe kyne. Pak přidáme krupicový cukr, sůl, droždí a vše promícháme. Pak následuje celé vejce a nakonec za stálého míchání přidávám vlažné mléko s tukem. Těsto zpracovávám v robotu. Dříve jsem ho hnětla ručně, ale je to rasovina. V robotu ho hnětu asi 15 minut. Že je těsto hotové se pozná, když jsou v něm bubliny a odlepuje se od okrajů mísy. Různé mouky nasávají tekutiny rozlišně. 200 ml mléka je orientační hodnota. Hotové těsto nechávám pod utěrkou na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

Mezitím smíchám tvaroh s moučkovým cukrem, který dávám pod kyselé ovoce jako je rybíz, ostružiny nebo rebarbora. Děláme-li třeba meruňkový nebo švestkový, tvaroh není zapotřebí. Na druhou stranu nic nezkazí.

Pak si připravím drobenku. Tu dávám na koláč až těsně před vložením do trouby. Heru nakrájím na menší plátky, přidám mouku a cukr a ručně mnu, dokud nezískám potřebnou strukturu.

Po hodině přichází pro mě nejotravnější část přípravy koláče. Na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech rozprostírám těsto. Hrnu ho buď dlaněmi od středu ke krajům a nebo si někdy pomáhám válečkem na válení těsta. Je třeba zvednout okraje, aby šťáva z ovoce netekla ven. Těsto musí být rovnoměrně rozprostřené, aby se i tak peklo. Musí být zároveň tenké. Je třeba si uvědomit, že jde o kynuté těsto, že nabyde. Těsto z 500 g mouky mi přesně vychází na plech o rozměrech 300 mm x 300 mm.

Těsto na plechu

Pak přijde na řadu tvaroh, kterým koláč potřeme. Na něj nasypeme ovoce. Já jsem v tomto případě dala černý a červený rybíz s ostružinami. Vše si pěstuji na zahrádce a přebytky mrazím. Tak tentokrát je po sezóně, použila jsem mražené ovoce. není ale nad čerstvé. Mašlovačkou potřeme okraje koláče rozšlehaným vajíčkem. Na okraje se nespotřebuje celé vejce, tak si nechám v hrnečku jenom trochu na potření, zbytek odleju a použiju ho jinde.

Koláč s tvarohem a ovocem

Takto připravený koláč ještě nechám tak 15 minut kynou. Mezi tím si rozpálím troubu na 170 °C – 175 °C. Těsně před vložením do trouby ho posypu drobenkou. Asi tak po 10 až 15 minutách teplotu snížím na 150 °C. Abychom teplotu mohli snížit, musí těsto trochu vyběhnout. Pečeme cca 45 minut. Během pečení se snažíme neotvírat troubu, aby se těsto nesrazilo a nepadlo.

No a tady je výsledek.

Kynutý koláč s ovocem a drobenkou

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*