Když se řekne lečo, hned se mi vybaví socialistická konzerva „Lečo s moravskou klobásou“, která nesměla chybět při žádném kempování. Byla to jedna z nejchutnějších konzerv. Ani nevím, jak dneska taková konzerva chutná. Kempovat už nejezdím a konzervy se snažím nekupovat. Ono i to dnešní kempování už asi bude vypadat jinak, než v dobách, kdy jsme my s malými dětmi jezdili stanovat.
Lečo pochází z Maďarska, ale u nás už dávno zdomácnělo. Spousta lidí si papriky a rajčata pěstuje na zahrádce, takže pro pěstitele je to rychlé a levné sezónní jídlo. No a když si přebytky zeleniny zavaříte, máte rychlý oběd i v zimě.
Lečo si můžete uvařit vegetariánské bez uzeniny a nebo s ní. Někdo dělá i lehčí verzi bez vajec. Já jsem si ho dala s vejci, ale bez uzeniny, Krušnohorci jsem do něho navíc přidala uzené maso z vepřových žeber. Oba jsem byli spokojeni.
Základní suroviny:
- 5 paprik (cca 500 g)
- 350 g masitých/ cherry rajčat
- olej na smažení cibulky
- 1 větší cibule (2 menší)
- 5 vajec
- sůl, pepř
- lžíce rajčatového protlaku-nemusí ale být
- zelená cibulová nať na ozdobení
- případně klobása, buřty a nebo gothajský salám
Se slovenskou paprikou, kterou jsem použila já, má lečo trochu mdlou barvu. Na podzim se v obchodech prodávají přímo papriky na lečo, které jsou zelené a červené a lečo z nich je veselejší.
Já jsem je nakonec zvolila cherry rajčata. Masitá jsou sice vhodnější, ale cherry rajčat jsem měla zrovna přebytek. Vzhledem k letošnímu teplému létu se mi urodilo i na horách rajčat jako nikdy předtím.
Nejprve si připravíme suroviny. Nakrájíme rajčata a papriky. Kdo chce, může rajčata předem oloupat. Zbaví tím lečo nevzhledných slupek. Z rajčat vykrojíme ďubky od stopek, na protilehlém konci je nakrojíme do kříže a vhodíme do vařící vody. Když začne slupka praskat, prudce je zchladíme. Pak jdou krásně oloupat. Já jsem cherry neřešila.
Kdo bude dělat lečo s uzeninou, nakrájí si ji na kostičky.
Pak se vrhneme na cibuli. Oloupeme ji, nakrájíme na kostičky a nasypeme na rozpálený olej.
Kdo dělá lečo s uzeninou, nasype ji na usmaženou cibulku a trochu opeče. Pak teprve přijdou na řadu papriky.
Já jsem ho dělala bez uzeniny, takže jsem na osmaženou cibulku vložila rovnou nakrájenou papriku a asi 5 minut pod pokličkou dusila.
Když papriky zavadnou, přidáme rajčata. Pro lepší barvu je možné přidat i trochu rajčatového protlaku.
Osolíme a restujeme. Rajčata pustí šťávu, takže nepřikrýváme poklicí, je dobré ji vařením odpařit.
Pak přidáme rozšlehaná vejce a za stálého míchání je necháme ztuhnout.
Opepříme, případně dosolíme a máme hotovo. Podáváme s brambory a nebo chlebem. Pro vylepšení barvy jsem přidala cibulovou nať.
Krušnohorci jsem do leča přidala ještě uzené maso.
No a nebo můžeme zvolit klasiku a lečo podávat s opečeným buřtem.
Přidejte odpověď