Lečo

Když se řekne lečo, hned se mi vybaví socialistická konzerva „Lečo s moravskou klobásou“, která nesměla chybět při žádném kempování. Byla to jedna z nejchutnějších konzerv. Ani nevím, jak dneska taková konzerva chutná. Kempovat už nejezdím a konzervy se snažím nekupovat. Ono i to dnešní kempování už asi bude vypadat jinak, než v dobách, kdy jsme my s malými dětmi jezdili stanovat.

Lečo pochází z Maďarska, ale u nás už dávno zdomácnělo. Spousta lidí si papriky a rajčata pěstuje na zahrádce, takže pro pěstitele je to rychlé a levné sezónní jídlo. No a když si přebytky zeleniny zavaříte, máte rychlý oběd i v zimě.

Lečo si můžete uvařit vegetariánské bez uzeniny a nebo s ní. Někdo dělá i lehčí verzi bez vajec. Já jsem si ho dala s vejci, ale bez uzeniny, Krušnohorci jsem do něho navíc přidala uzené maso z vepřových žeber. Oba jsem byli spokojeni.

Základní suroviny:

  • 5 paprik (cca 500 g)
  • 350 g masitých/ cherry rajčat
  • olej na smažení cibulky
  • 1 větší cibule (2 menší)
  • 5 vajec
  • sůl, pepř
  • lžíce rajčatového protlaku-nemusí ale být
  • zelená cibulová nať na ozdobení
  • případně klobása, buřty a nebo gothajský salám

Se slovenskou paprikou, kterou jsem použila já, má lečo trochu mdlou barvu. Na podzim se v obchodech prodávají přímo papriky na lečo, které jsou zelené a červené a lečo z nich je veselejší.

Základní suroviny

Já jsem je nakonec zvolila cherry rajčata. Masitá jsou sice vhodnější, ale cherry rajčat jsem měla zrovna přebytek. Vzhledem k letošnímu teplému létu se mi urodilo i na horách rajčat jako nikdy předtím.

Nejprve si připravíme suroviny. Nakrájíme rajčata a papriky. Kdo chce, může rajčata předem oloupat. Zbaví tím lečo nevzhledných slupek. Z rajčat vykrojíme ďubky od stopek, na protilehlém konci je nakrojíme do kříže a vhodíme do vařící vody. Když začne slupka praskat, prudce je zchladíme. Pak jdou krásně oloupat. Já jsem cherry neřešila.

Kdo bude dělat lečo s uzeninou, nakrájí si ji na kostičky.

Nakrájené suroviny

Pak se vrhneme na cibuli. Oloupeme ji, nakrájíme na kostičky a nasypeme na rozpálený olej.

Osmažená cibulka

Kdo dělá lečo s uzeninou, nasype ji na usmaženou cibulku a trochu opeče. Pak teprve přijdou na řadu papriky.

Já jsem ho dělala bez uzeniny, takže jsem na osmaženou cibulku vložila rovnou nakrájenou papriku a asi 5 minut pod pokličkou dusila.

Papriky na cibulce

Když papriky zavadnou, přidáme rajčata. Pro lepší barvu je možné přidat i trochu rajčatového protlaku.

Přidání rajčat k paprikám

Osolíme a restujeme. Rajčata pustí šťávu, takže nepřikrýváme poklicí, je dobré ji vařením odpařit.

Orestované papriky a rajčata

Pak přidáme rozšlehaná vejce a za stálého míchání je necháme ztuhnout.

Lečo zalité vejci

Opepříme, případně dosolíme a máme hotovo. Podáváme s brambory a nebo chlebem. Pro vylepšení barvy jsem přidala cibulovou nať.

Hotové lečo bez uzeniny

Krušnohorci jsem do leča přidala ještě uzené maso.

Lečo s uzeným masem

No a nebo můžeme zvolit klasiku a lečo podávat s opečeným buřtem.

Lečo s opečeným buřtem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*