Buchty nedělám moc často. A makové už vůbec ne. Maková nádivka se musí vařit a balit do těsta. Jednoduší a rychlejší je rozprostřít těsto na plech a navrch nasypat nějaké ovoce.
Co naplat. Krušnohorec se léta dožaduje buchet a zrovna makových. Tak jsem se nakonec odhodlala a buchty upekla. I když sladké nejím, musím se pochválit. Povedly se.
Suroviny:
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 sušené droždí
- 100 g rostlinného tuku, např. Hera
- 200 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- Špetka soli
- Ztužený tuk na vymazání plechu a potírání buchet (např. Omega)
- Hrubá mouka na vysypání pekáče
- Hladká mouka na posypání těsta
Nádivka:
- 150 g mletého máku
- 350 ml mléka
- 30 g rozdrcených piškotů
- 4 vrchovaté lžičky zavařeniny/cukr
- Trochu skořice
Nádivku jsem vařila v hrnci s dvojitým dnem, aby se mi mléko nepřipalovalo. Stačí hrnec s nepřilnavým povrchem.
Do hrnce dáme mák a zalijeme mlékem. Necháme vařit, dokud se obě suroviny nepropojí. Já vařila asi 1/4 hodiny. Po odstavení přidáme marmeládu nebo cukr, rozdrcené piškoty a skořici. Vše dobře promícháme. Někdo dává i pomerančovou nebo citrónovou kůru. Nádivku necháme vychladnout.
Když máme hotovou nádivku, pustíme se do těsta.
Ve 100 ml mléka rozpustíme Heru. Pak přilijeme dalších 100 ml studeného mléka. Mléko s Herou musí být jenom vlahé. Vařící by zničilo kvasnice a těsto by nevykynulo.
V míse smícháme mouku, droždí, sůl, cukr a promícháme. Pak přidáme vejce a mléko s Herou a vypracujeme těsto. Hotové těsto se pozná podle toho, že se odděluje od mísy a tvoří se v něm bublinky. Z těsta uděláme bochánek, zasypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo tak na 3/4 hodiny až hodinu kynout.
Pak si připravíme plech. Vymazávám ho rozpuštěným ztuženým tukem a vysypávám hrubou moukou. Je třeba, aby rozpuštěný tuk zase ztuhnul.
Po vykynutí lžící oddělujeme kousky těsta, tvoříme z něj kuličky, z těch tenké placičky asi tak o průměru 11 cm. Na ty pak klademe makovou náplň.
Vezmeme okraje placiček a tvoříme z nich taštičku. Tu pak klademe jednu po druhé spojem dolů na vymazaný a vysypaný plech.
Každou buchtu mažu se stran a nahoře rozpuštěným ztuženým tukem, aby se buchty nepálily a po upečení se dobře oddělovaly.
Naplněné buchty necháme ještě tak 15 minut vykynout.
Troubu rozpálíme na 175 °C a na tuto teplotu pečeme buchty 10 minut. Pak ji stáhneme na 150°C a pečeme dalších 20 – 25 minut.
Buchty necháme vychladit a pak můžeme začít konzumovat.
Přidejte odpověď