Makové buchty

Makové buchty
Makové buchty

Buchty nedělám moc často. A makové už vůbec ne. Maková nádivka se musí vařit a balit do těsta. Jednoduší a rychlejší je rozprostřít těsto na plech a navrch nasypat nějaké ovoce.

Co naplat. Krušnohorec se léta dožaduje buchet a zrovna makových. Tak jsem se nakonec odhodlala a buchty upekla. I když sladké nejím, musím se pochválit. Povedly se.

Suroviny:

Těsto:

  1. 500 g polohrubé mouky
  2. 1 vejce
  3. 1 sušené droždí
  4. 100 g rostlinného tuku, např. Hera
  5. 200 ml mléka
  6. 100 g krupicového cukru
  7. Špetka soli
  8. Ztužený tuk na vymazání plechu a potírání buchet (např. Omega)
  9. Hrubá mouka na vysypání pekáče
  10. Hladká mouka na posypání těsta

Nádivka:

  1. 150 g mletého máku
  2. 350 ml mléka
  3. 30 g rozdrcených piškotů
  4. 4 vrchovaté lžičky zavařeniny/cukr
  5. Trochu skořice

Nádivku jsem vařila v hrnci s dvojitým dnem, aby se mi mléko nepřipalovalo. Stačí hrnec s nepřilnavým povrchem.

Do hrnce dáme mák a zalijeme mlékem. Necháme vařit, dokud se obě suroviny nepropojí. Já vařila asi 1/4 hodiny. Po odstavení přidáme marmeládu nebo cukr, rozdrcené piškoty a skořici. Vše dobře promícháme. Někdo dává i pomerančovou nebo citrónovou kůru. Nádivku necháme vychladnout.

Když máme hotovou nádivku, pustíme se do těsta.

Ve 100 ml mléka rozpustíme Heru. Pak přilijeme dalších 100 ml studeného mléka. Mléko s Herou musí být jenom vlahé. Vařící by zničilo kvasnice a těsto by nevykynulo.

V míse smícháme mouku, droždí, sůl, cukr a promícháme. Pak přidáme vejce a mléko s Herou a vypracujeme těsto. Hotové těsto se pozná podle toho, že se odděluje od mísy a tvoří se v něm bublinky. Z těsta uděláme bochánek, zasypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo tak na 3/4 hodiny až hodinu kynout.

Pak si připravíme plech. Vymazávám ho rozpuštěným ztuženým tukem a vysypávám hrubou moukou. Je třeba, aby rozpuštěný tuk zase ztuhnul.

Po vykynutí lžící oddělujeme kousky těsta, tvoříme z něj kuličky, z těch tenké placičky asi tak o průměru 11 cm. Na ty pak klademe makovou náplň.

Plnění buchet mákem

Vezmeme okraje placiček a tvoříme z nich taštičku. Tu pak klademe jednu po druhé spojem dolů na vymazaný a vysypaný plech.

Taštička se spodní stranou nahoře

Každou buchtu mažu se stran a nahoře rozpuštěným ztuženým tukem, aby se buchty nepálily a po upečení se dobře oddělovaly.

Naplněné buchty

Naplněné buchty necháme ještě tak 15 minut vykynout.

Troubu rozpálíme na 175 °C a na tuto teplotu pečeme buchty 10 minut. Pak ji stáhneme na 150°C a pečeme dalších 20 – 25 minut.

Hotové buchty

Buchty necháme vychladit a pak můžeme začít konzumovat.

Buchty přichystané ke konzumaci

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*