Tu měla ráda moje dcera. Nesnědla najednou polévku i hlavní chod, proto si ji dávala ke svačině nebo k večeři. Já to dělám stejně.
Existují mrkvové polévky s nejrůznějšími ingrediencemi. Já používám tyto:
- 3-4 mrkve (asi 300g)
- 2 brambory (150 – 200g)
- Máslo na osmažení cibulky
- 1 střední cibule
- 1/2 lžičky mletého koriandru/ kari koření/zázvor
- Větvička rozmarýnu
- Sůl
- 1 lžíce polévkového koření Podravka/Kucharek/kostka bujonu
- Chilli paprička – není podmínkou
- 3-4 lžíce zakysané smetany
Nejdříve oloupeme mrkve a brambory. Pak brambory nakrájíme na kostičky a mrkve na kolečka.
Cibuli oloupeme, nakrájíme a vložíme do hrnce s rozpuštěným máslem. Necháme ji zesklovatět. Pak přidáme brambory a mrkev. Vše zamícháme a zalijeme jedním litrem vařící vody. Osolíme, ale s mírou. Když na konci přidáme polévkové koření nebo bujon, tak ty jsou také slané. Dále přidáme snítku rozmarýnu a některé koření z bodu 5. Je pravda, že koriandr buď milujeme a nebo ho vůbec nemusíme. Tak ho můžeme nahradit kari kořením nebo zázvorem. Já sama jsem do nedávna koriandr nepoužívala, ale teď jsem mu přišla na chuť a ráda si ho do jídla přidám. Dceři nechutnal ani koriandr ani zázvor, tak jsem většinou používala kari koření. Myslím, že by se hodil i mletý kmín.
Polévku vaříme do změknutí zeleniny. Většinou tak 20-30 minut. Pak ji odstavíme a necháme trochu vychladnout. Vše rozmixujeme a dáme znovu vařit. Přidáme lžíci polévkového koření nebo kostku bujonu a zakysanou smetanu. Ta ji dodá příjemně navinulou chuť a taky trochu zahustí. Kdo chce, může přidat pepř nebo rozemletou chilli papričku. Kdo nemá rád pálivé, tyto ingredience vynechá.
Přidejte odpověď