Mrkvová polévka

Mrkvová polévka
Mrkvová polévka

Tu měla ráda moje dcera. Nesnědla najednou polévku i hlavní chod, proto si ji dávala ke svačině nebo k večeři. Já to dělám stejně.

Mrkvová polévka

Existují mrkvové polévky s nejrůznějšími ingrediencemi. Já používám tyto:

  • 3-4 mrkve (asi 300g)
  • 2 brambory (150 – 200g)
  • Máslo na osmažení cibulky
  • 1 střední cibule
  • 1/2 lžičky mletého koriandru/ kari koření/zázvor
  • Větvička rozmarýnu
  • Sůl
  • 1 lžíce polévkového koření Podravka/Kucharek/kostka bujonu
  • Chilli paprička – není podmínkou
  • 3-4 lžíce zakysané smetany

Nejdříve oloupeme mrkve a brambory. Pak brambory nakrájíme na kostičky a mrkve na kolečka.

Cibuli oloupeme, nakrájíme a vložíme do hrnce s rozpuštěným máslem. Necháme ji zesklovatět. Pak přidáme brambory a mrkev. Vše zamícháme a zalijeme jedním litrem vařící vody. Osolíme, ale s mírou. Když na konci přidáme polévkové koření nebo bujon, tak ty jsou také slané. Dále přidáme snítku rozmarýnu a některé koření z bodu 5. Je pravda, že koriandr buď milujeme a nebo ho vůbec nemusíme. Tak ho můžeme nahradit kari kořením nebo zázvorem. Já sama jsem do nedávna koriandr nepoužívala, ale teď jsem mu přišla na chuť a ráda si ho do jídla přidám. Dceři nechutnal ani koriandr ani zázvor, tak jsem většinou používala kari koření. Myslím, že by se hodil i mletý kmín.

Polévku vaříme do změknutí zeleniny. Většinou tak 20-30 minut. Pak ji odstavíme a necháme trochu vychladnout. Vše rozmixujeme a dáme znovu vařit. Přidáme lžíci polévkového koření nebo kostku bujonu a zakysanou smetanu. Ta ji dodá příjemně navinulou chuť a taky trochu zahustí. Kdo chce, může přidat pepř nebo rozemletou chilli papričku. Kdo nemá rád pálivé, tyto ingredience vynechá.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*