Muffiny s borůvkami

Tak muffiny, ty mě opravdu baví. Je to pečivo, do kterého se dají přidat nejrůznější ingredience a díky tomu chutná vždy trochu jinak. Postup je jednoduchý, zvládnou ho i začátečníci.

Peče se ze surovin, které má většinou každý běžně doma. No a co do nich přidáte, záleží na vás. Hodí se výborně ke kávě, tak když se ozve kamarádka, že se staví na pokec a vy zrovna nemáte co nabídnout, pusťte se do pečení. Výsledek vás překvapí.

Suroviny na 14 muffin:

  1. 250 g polohrubé mouky
  2. 100 g krupicového cukru
  3. 2 vejce
  4. 1 sáček vanilkového cukru
  5. 2 lžičky kypřícího prášku do pečení (jenom zarovnané)
  6. 100 ml oleje
  7. 100 ml vlažného mléka
  8. borůvky, zavařenina
  9. rozinky

Muffiny dělám ze třeného těsta.

Rozinky zalijeme vařící vodou a necháme nabobtnat.

Rozklepneme vejce a oddělíme bílek od žloutků. Ke žloutkům přidáme cukr a třeme. Já jsem si zjednodušila práci a použila robot. Pak přiléváme olej. Cukr by se měl rozpustit.

Mouku prosejeme, přidáme prášek do pečiva a pořádně promícháme. Postupně za stálého tření přisypáváme mouku a přiléváme mléko. Nakonec přidáme namočené rozinky.

Těsto a sníh

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně zapracujeme do těsta.

Hotové těsto

Těsto plníme do formiček. Nejlepší jsou silikonové. Nemusí se vymazávat, těsto se na ně nelepí a muffiny jdou dobře vyklopit.

Formičku naplňte tak z jedné třetiny, pak přidejte náplň a zase těsto. Formičky neplňte po okraj. Muffiny v troubě vyběhnou a těsto by vyteklo.

Plnění muffin
Naplněné muffiny

Takto naplněné formičky vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 25 minut.

Upečené muffiny
Hotové muffiny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*