
Tak muffiny, ty mě opravdu baví. Je to pečivo, do kterého se dají přidat nejrůznější ingredience a díky tomu chutná vždy trochu jinak. Postup je jednoduchý, zvládnou ho i začátečníci.
Peče se ze surovin, které má většinou každý běžně doma. No a co do nich přidáte, záleží na vás. Hodí se výborně ke kávě, tak když se ozve kamarádka, že se staví na pokec a vy zrovna nemáte co nabídnout, pusťte se do pečení. Výsledek vás překvapí.
Suroviny na 14 muffin:
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečení (jenom zarovnané)
- 100 ml oleje
- 100 ml vlažného mléka
- borůvky, zavařenina
- rozinky
Muffiny dělám ze třeného těsta.
Rozinky zalijeme vařící vodou a necháme nabobtnat.
Rozklepneme vejce a oddělíme bílek od žloutků. Ke žloutkům přidáme cukr a třeme. Já jsem si zjednodušila práci a použila robot. Pak přiléváme olej. Cukr by se měl rozpustit.
Mouku prosejeme, přidáme prášek do pečiva a pořádně promícháme. Postupně za stálého tření přisypáváme mouku a přiléváme mléko. Nakonec přidáme namočené rozinky.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně zapracujeme do těsta.

Těsto plníme do formiček. Nejlepší jsou silikonové. Nemusí se vymazávat, těsto se na ně nelepí a muffiny jdou dobře vyklopit.
Formičku naplňte tak z jedné třetiny, pak přidejte náplň a zase těsto. Formičky neplňte po okraj. Muffiny v troubě vyběhnou a těsto by vyteklo.


Takto naplněné formičky vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 25 minut.


Přidejte odpověď