Utopence miluji. Snažím se stravovat zdravě, ale jednou za čas mě to popadne a nedá se s tím nic dělat. Musím si udělat něco „nezdravého“, ale úžasného. A to špekáčky určitě jsou. Tak až Vás popadne něco podobného, tak tady máte recept, jak je nakládám já.
Suroviny:
- 8 špekáčků
- 3-4 velké cibule
- 1/2 kg kysané zelí
- bobkový list
- nové koření
- červená mletá sladká/pálivá paprika (jak má kdo rád)
- 1 větší čerstvá červená paprika
- Feferonky, chilli papričky (když máte rádi pikantní – není nutné)
- lák na okurky
Utopence nakládám do sklenice od okurek o objemu 1,5 l. Dno pokryji kysaným zelím a na kolečka nakrájenou cibulí. Zelí dodá utopencům pikantní chuť. Přidám bobkový list a několik kuliček nového koření.
Špekáčky rozříznu po jejich délce, úplně je nedokrojím, aby se daly rozevřít a plnit. Obě strany potřu zevnitř mletou paprikou, naplním plátkem cibule a zelím.
Pak buřty rovnám do sklenice. Jednotlivé vrstvy buřtů prokládám na kolečka nakrájenou cibulí, občas přidám bobkový list a nové koření. Do sklenice přidám i chilli papričku nebo feferonku. Ke stěně sklenice přidávám na proužky nakrájenou čerstvou červenou paprikou. Utopenci vypadají pak skvěle.
Nakonec naplněnou sklenici zaliji horkým lákem na okurky a lahev zavřu. Jako lák používám „Znojemský nálev“. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá. Jenom se rozředí vodou a osladí. Když ho uděláte hodně, tak nevadí. V lednici vydrží nekonečně dlouho.
Když se utopence zalijí horkým lákem, urychlí se jejich proležení. Už třetí den se do nich můžete pustit. Já už to někdy nevydržím a testuji je už druhý den.
Přidejte odpověď