Na zahradě dozrály dýně, tak mě to vyprovokovalo uvařit něco lehkého a zdravého. Po osmažené jitrnici, i když s cuketovým zelím, by to chtělo.
V obchodě mě zaujal na ledu filet okouna nilského. Vážil něco kolem 500 g, takže dobré 3 porce.
Filet jsem posypala kmínem a zakoupenou hotovou směsí koření na ryby. Už jsem ho nevracela do lednice. Je lepší ho na pánev nedávat moc vychlazený. Tolik neprská a lépe se prohřeje.
Pak jsem se pustila do pyré z dýně. Ta moje vážila něco kolem 800 g a vystačila rovněž na 3 porce.
Základní suroviny na pyré:
- 1 dýně Hokaido (asi 800 g)
- kurkuma
- sůl
- olej
- pár lžic smetany
Dýni je třeba vydlabat. Pečeme pouze pevnou dužinu, a to i se slupkou.
Kousky dýně jsem zevnitř posypala mletou kurkumou, osolila a z druhé strany potřela olejem.
Dýně jsem pekla dvě. Pyré z druhé putovalo do mrazáku. Je to tak energeticky výhodnější. Za nedlouho péct jednu dýni bude přepych.
Dýně jsem pekla 35 minut na 180 °C.
Upečená dýně musí být měkká. Pozná se to také podle toho, že se na slupce tvoří puchýřky.
Než jsem se pustila do mixování pyré, vymazala jsem vlnkatou pánev olejem a začala smažit rybu.
Zatímco se okoun smažil, rozmačkala jsem dýni, přilila trochu vody a rozmixovala. Na zjemnění jsem přidala pár lžic smetany. Při mixování je třeba nezapomenout na rybu. Je za chvilku hotová. Měla jsem ji osmaženou rychleji než jsem dodělala pyré.
Aby zdravého jídla nebylo málo, tak jsem na pyré nasypala klíčky z čočky, vojtěšky a fazolí mungo.
Jak už jsem byla u té zdravé výživy, zakoupila jsem i salát z mořských řas. Nikdy jsem ho před tím v obchodě neviděla, tak jsem ho chtěla zkusit. Měla jsem z něj trochu strach, protože jsem kdysi jedla lisované řasy a vůbec mi nechutnaly. Salát je křupavý a příjemně do sladko kysela ochucený. Buď se chuti mění a nebo jde gastronomie dopředu. Překvapil. Ne tedy v ceně, ale v chuti.
Přidejte odpověď