Párečky v bramborovém těstíčku

Párečky v těstíčku
Párečky v těstíčku

Oblíbené jídlo mého syna. Většinou jsem je dělávala, když mi zbyly brambory od oběda a nebylo pro ně dalšího využití.

Dělávala jsem je k večeři, jen tak samotné s hořčicí. Myslím, že by se hodily i k obědu, třeba s bramborovou kaší a zeleninovým salátkem.

Po dlouhé době jsem si na ně vzpomněla a dostala na ně chuť. Tentokrát jsem ovšem neměla žádné zbylé brambory, musela jsem je uvařit.

Suroviny:

  1. 400 g menších brambor
  2. 300 g hrubé mouky
  3. 1 vejce
  4. 8 párků
  5. sůl
  6. sádlo nebo olej na smažení

Když vařím brambory přímo na těstíčko pro párečky, vařím je ve slupce. Dají se tak zužitkovat i malé brambory, ze kterých by loupáním nic nezbylo. Když mám zbylé brambory, nekoukám na to, jak jsou vařené. Použiji je.

Nejprve uvaříme brambory ve slupce. Necháme je trochu zchladnout, pak oloupeme. Úplně studené brambory se hůře loupou. Těsto však připravujeme ze studených brambor, jinak řídne.

Suroviny na přípravu těsta

Na vál nasypeme mouku, osolíme, nastrouháme brambory a navrch rozklepneme vejce. Z těchto surovin rukama vypracujeme těsto, ze kterého uděláme váleček o průměru 5-6 cm.

Těsto na obalování párečků

Z válečku odkrajujeme plátky o síle asi 1,5 cm, které rozválíme na placičky a balíme do nich půlky párků. Můžou se obalovat i celé, ale hůře se s nimi manipuluje.

Balení párečků

Po zarolování párku do těstíčka přehneme boční strany, aby nikde páreček nekoukal.

Když vám zbyde těsto, nevyhazujte ho, udělejte placičky a osmažte je. Jsou i bez párků výborné.

Párečky obalené v těstíčku

Rozehřejeme sádlo, na kterém opékáme párečky. Je zapotřebí je stále otáčet, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran.

Je možné je vložit do fritovacího hrnce. Ten jsem já už před lety vyhodila, protože mi připadalo, že je v něm zbytečně velká spotřeba oleje. Tak teď pěkně otáčím.

Když se tak nad těmi novinkami zamyslím. Něco vyjede, každý to musí mít a za čas to někde překáží, nikdo to nepoužívá. Další nepotřebný krám do domácnosti. Tak jsem zažila fritovací hrnec, pekárnu na chleba, výrobník jogurtů, odšťavňovač na džusy, mixér na smoothie,… Napočítala bych toho za ten svůj život daleko více.

Smažení párečků v těstíčku

S osmažením posledního kusu máme hotovo.

16 křupavých párečků v těstíčku a 1 placička

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*