Špenát mám ráda. Dokonce mi ani nevadí mražený špenátový protlak, který Krušnohorec nemůže ani vidět. Natož ho pozřít. Já si i na dobře upraveném mraženém protlaku pochutnám.
Tentokrát jsem zvolila kompromis a zamíchala jsem baby špenát do brambor. Spokojenost na obou stranách.
Tento recept se dá použít i v případě, že zakoupíte ne zrovna výstavní brambory. Někdy se v obchodě zdají být pěkné a pod slupkou už je to horší. Jakmile je nakrojíte, zjistíte, že jsou místy černé a tak nezbývá než je vykrajovat. Tvar už pak jako příloha nestojí za nic. Někdy i chuť. Šťouchané brambory pak mohou situaci zachránit. Tam na tvaru nezáleží.
Takové brambory by se asi měly jít vrátit do obchodu, ale komu se chce při přípravě oběda oblékat a řešit reklamaci. Já si zanadávám, ale zatím nikdy jsem brambory nešla vrátit.
Základní suroviny na špenátové brambory:
- asi 900 g brambor (4 porce)
- 1 balení baby špenátu (125 g)
- 1 červená cibule, případně i česnek
- 70 g uzeného špeku/olej
- kmín
- sůl, pepř
K bramborům jsem upekla kousky kuřete, které jsem si předem naložila.
Suroviny na kuře:
- 800 – 1000 g kuřecích kousků
- 3 lžíce oleje na marinádu
- trochu oleje na dno pekáčku
- 1 lžička žlutého kari
- 1 lžička červené sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- trochu chilli
- kmín na posypání
- hrubozrnná sůl
- cibule
Kuře si můžeme naložit i den dopředu a nechat v lednici uležet.
Do hrnečku nalijeme 3 lžíce oleje, přidáme kari, papriku, koriandr, chilli, zamícháme a máme hotovou marinádu. Zapékací misku vytřeme trochou oleje a vkládáme do ní kousky kuřete, které jsme potřeli ze všech stran marinádou.
Kuře posypeme kmínem, hrubozrnnou solí, přidáme kousky cibule a můžeme ho buď nechat uležet v lednici a nebo se dát rovnou do pečení.
Kuře se peče asi hodinu při teplotě 180 °C. Asi 50 minut jsem ho pekla přiklopené víkem, dalších 10-15 minut bez víka, aby se utvořila kůrčička. V polovině pečení jsem kousky obrátila a před opékáním kůrky zase vrátila. Kuře jsem si vyndala z lednice dřív, aby nebylo studené. To by se pak peklo déle. Nepodlévala jsem ho. Pod poklopem pustí šťávu a nepřipéká se.
Takže jakmile vložíte kuře do trouby, je třeba řešit brambory. Pomalejší hospodyňky si můžou brambory oloupat dopředu.
Brambory tedy oloupeme a vaříme v osolené, okmínované vodě doměkka.
Mezitím si připravíme špenát. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme ji na větší pánvi rozpustit. Čerstvý špenát je objemný.
Na rozškvařenou slaninu přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Tu necháme jenom zesklovatět.
Nakonec přidáme omytý a okapaný baby špenát. Ani jsem ho nekrájela. Vhodila jsem ho tam celý. Špenát necháme ovadnout. Je to otázka tak 5-7 minut.
Špenát pustil šťávu. Tu jsem nenechávala vydusit, ale slila jsem ji.
Brambory rozšťoucháme a pak už jen zbývá do nich vmíchat špenát.
Přidejte odpověď