Pečené kuře se špenátovými brambory

Špenát mám ráda. Dokonce mi ani nevadí mražený špenátový protlak, který Krušnohorec nemůže ani vidět. Natož ho pozřít. Já si i na dobře upraveném mraženém protlaku pochutnám.

Tentokrát jsem zvolila kompromis a zamíchala jsem baby špenát do brambor. Spokojenost na obou stranách.

Tento recept se dá použít i v případě, že zakoupíte ne zrovna výstavní brambory. Někdy se v obchodě zdají být pěkné a pod slupkou už je to horší. Jakmile je nakrojíte, zjistíte, že jsou místy černé a tak nezbývá než je vykrajovat. Tvar už pak jako příloha nestojí za nic. Někdy i chuť. Šťouchané brambory pak mohou situaci zachránit. Tam na tvaru nezáleží.

Takové brambory by se asi měly jít vrátit do obchodu, ale komu se chce při přípravě oběda oblékat a řešit reklamaci. Já si zanadávám, ale zatím nikdy jsem brambory nešla vrátit.

Základní suroviny na špenátové brambory:

Základní suroviny
  • asi 900 g brambor (4 porce)
  • 1 balení baby špenátu (125 g)
  • 1 červená cibule, případně i česnek
  • 70 g uzeného špeku/olej
  • kmín
  • sůl, pepř

K bramborům jsem upekla kousky kuřete, které jsem si předem naložila.

Naložené kuře

Suroviny na kuře:

  • 800 – 1000 g kuřecích kousků
  • 3 lžíce oleje na marinádu
  • trochu oleje na dno pekáčku
  • 1 lžička žlutého kari
  • 1 lžička červené sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • trochu chilli
  • kmín na posypání
  • hrubozrnná sůl
  • cibule

Kuře si můžeme naložit i den dopředu a nechat v lednici uležet.

Do hrnečku nalijeme 3 lžíce oleje, přidáme kari, papriku, koriandr, chilli, zamícháme a máme hotovou marinádu. Zapékací misku vytřeme trochou oleje a vkládáme do ní kousky kuřete, které jsme potřeli ze všech stran marinádou.

Kuře posypeme kmínem, hrubozrnnou solí, přidáme kousky cibule a můžeme ho buď nechat uležet v lednici a nebo se dát rovnou do pečení.

Kuře se peče asi hodinu při teplotě 180 °C. Asi 50 minut jsem ho pekla přiklopené víkem, dalších 10-15 minut bez víka, aby se utvořila kůrčička. V polovině pečení jsem kousky obrátila a před opékáním kůrky zase vrátila. Kuře jsem si vyndala z lednice dřív, aby nebylo studené. To by se pak peklo déle. Nepodlévala jsem ho. Pod poklopem pustí šťávu a nepřipéká se.

Takže jakmile vložíte kuře do trouby, je třeba řešit brambory. Pomalejší hospodyňky si můžou brambory oloupat dopředu.

Brambory tedy oloupeme a vaříme v osolené, okmínované vodě doměkka.

Mezitím si připravíme špenát. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme ji na větší pánvi rozpustit. Čerstvý špenát je objemný.

Škvaření slaniny

Na rozškvařenou slaninu přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Tu necháme jenom zesklovatět.

Zesklovatělá cibule na slanině

Nakonec přidáme omytý a okapaný baby špenát. Ani jsem ho nekrájela. Vhodila jsem ho tam celý. Špenát necháme ovadnout. Je to otázka tak 5-7 minut.

Baby špenát na cibulce

Špenát pustil šťávu. Tu jsem nenechávala vydusit, ale slila jsem ji.

Orestovaný baby špenát se šťávou
Orestovaný baby špenát po slití šťávy

Brambory rozšťoucháme a pak už jen zbývá do nich vmíchat špenát.

Rozšťouchané brambory s baby špenátem
Upečené kuře
Kuře se špenátovými bramborami

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*