Pečení zmrazeného vepřového masa

Pečené plecko
Pečené plecko

V sobotu jsem vstala a zjistila, že jsem si večer nevyndala maso z mrazáku. Obvykle ho rozmrazuji přes noc.

Měla jsem dvě možnosti. Obléknout se a dojít do obchodu pro čerstvé a nebo ho upéci zmražené. Masa byl 1,5 kg a takový flák masa se jen tak nerozmrazí. Místo oběda bychom z něj měli večeři. Někdo by na rozmrazení použil mikrovlnou troubu, ale já s ní nemám dobré zkušenosti. Několikrát jsem to zkoušela a maso mi připadalo spíš ovařené než rozmražené. Možná něco dělám špatně a nebo to tak má být.

Vzpomněla jsem si, že zamlada jsem žádné rozmrazování masa neřešila a putovalo rovnou z mrazáku do trouby. Když povolilo, osolila jsem ho, okmínovala a před koncem jsem ho rozkrájela na plátky, očesnekovala a ještě nechala chvíli grilovat. V mé paměti maso vypadalo a chutnalo výborně.

Lenost zvítězila, do obchodu se mi nechtělo. Bude se péct rovnou zmražené.

Vepřové plecko jsem vložila do zapékací mísy, přikryla deklem a pekla na 175 °C 1,5 hodiny. Myslela jsem si, co se z něj vypeče vody. Žádná voda v míse nebyla, maso pustilo jen malé množství šťávy. Super, o to víc šťávy tedy zůstane v mase.

Za 1,5 hodiny bylo maso rozmrazené. Přistoupila jsem tedy k jeho ochucení. Prošpikovala jsem ho 5 celými stroužky česneku, pak jsem do něj udělala po celé délce zářez asi 3 cm hluboký a vložila do něj větvičku rozmarýnu. Trochu jsem ho osolila, obrátila zářezem dolů a z druhé strany rovněž osolila, navíc ještě okmínovala a nasypala na něj nasekaný libeček. Celé snítky libečku jsem ještě vložila po stranách masa.

Strana s rozmarýnem
Druhá strana masa s libečkem, solí a kmínem

Libeček, to je taková staročeská bylinka. Myslím, že se v dnešních zahrádkách už moc nevidí. Má velmi výraznou chuť, musí se s ním opatrně. Libeček podporuje trávení, tak v době, kdy mi roste na zahrádce, ho přidávám do čeho se dá. Používám ho do polévek, marinád na grilování masa a zeleniny, při vaření brambor, při pečení masa, ryb a někdy si z něj udělám i čaj.

Libeček

Maso ochucené rozmarýnem, česnekem, solí, kmínem a libečkem jsem znovu vložila do trouby a pokračovala v pečení při stejné teplotě další 2 hodiny.

Upečené maso

Maso bylo skvělé. Měkoučké, šťavnaté a perfektně ochucené. Rozmarýn a libeček mu dodaly výbornou chuť.

Podáváme s bramborovou kaší, bramborem, ale hodí se k němu i knedlík se zelím. Kaši, brambory a knedlíky můžeme polít výpekem.

Pečené plecko s bramborovou kaší
Pečené studené plecko v řezu

Myslím, že kdyby se studené maso nakrájelo na tenké plátky, dalo by se použít i na obložené mísy.

1 komentář

Napsat komentář: Krušnohorec Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*