
Když byly děti doma, tak se u nás vařila rajská omáčka často. Dělávala jsem ji s předním hovězím masem. Děti ji měly rády. Teď si na ni vzpomenu tak dva krát do roka. A to ji většinou dělám s plněnými paprikami.
Suroviny:
- 400 g hovězího/ směs hovězího a vepřového mletého masa
- 4 bílé papriky
- 3 vrchovaté lžíce uvařené rýže
- 2 lžíce koření do mletých mas (já použila čubricu)
- 1 velká cibule
- Sádlo na smažení cibule
- 1 malý rajský protlak
- 4 lžíce kečupu
- 1 konzerva rajčat – 400g
- 4 bobkové listy, 6-10 kuliček nového koření
- 1 kostka hovězího bujónu
- Sůl, pepř
- 2 lžíce cukru
Nejdříve si ochutíme mleté maso. Já jsem ho osolila, opepřila a přidala čubricu. Pak jsem přidala 3 lžíce rýže, která mi zbyla od předešlého oběda. Když ji budete vařit, tak si zbytek můžete dát k paprikám a rajské omáčce, nebo použít jako zavářku do polévky a nebo zmrazit pro pozdější využití. Kdo nechce, nemusí ji dávat vůbec.

Vše důkladně, buď v ruce a nebo v robotu, promícháme. Papriky zbavíme jadřinců a plníme masovou směsí. Ze zbytku masa uděláme koule, které vaříme v rajské omáčce.

V širším kastrole rozpálíme sádlo a osmažíme na něm dozlatova cibuli. Pak přidáme rajský protlak, rajčata z konzervy, kečup, bobkový list, nové koření a vše promícháme. Pak přidáme papriky a zalijeme vodou. Nakonec přidáme kostku hovězího bujónu. Lepší je kvalitní hovězí vývar, který ovšem není vždy po ruce.

Papriky vaříme v rajské omáčce asi 1/2 hodiny.

Uvařené papriky vyjmeme z omáčky a omáčku necháme trochu zchladit. Pak vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme. Nakonec přidáme cukr. Rajský protlak je dost kyselý, cukr omáčku zjemní. Na zjemnění je možno použít i smetanu.
Vzhledem k rozmixovaným rajčatům je omáčka dost hustá a nemusí se zahušťovat. Když byste ji měly řídkou, zahustěte hladkou moukou s vodou nebo jíškou.

Rajskou omáčku podáváme s kynutým knedlíkem nebo rýží.
Přidejte odpověď