Plněné papriky v rajské omáčce

Papriky v rajské omáčce
Papriky v rajské omáčce

Když byly děti doma, tak se u nás vařila rajská omáčka často. Dělávala jsem ji s předním hovězím masem. Děti ji měly rády. Teď si na ni vzpomenu tak dva krát do roka. A to ji většinou dělám s plněnými paprikami.

Suroviny:

  1. 400 g hovězího/ směs hovězího a vepřového mletého masa
  2. 4 bílé papriky
  3. 3 vrchovaté lžíce uvařené rýže
  4. 2 lžíce koření do mletých mas (já použila čubricu)
  5. 1 velká cibule
  6. Sádlo na smažení cibule
  7. 1 malý rajský protlak
  8. 4 lžíce kečupu
  9. 1 konzerva rajčat – 400g
  10. 4 bobkové listy, 6-10 kuliček nového koření
  11. 1 kostka hovězího bujónu
  12. Sůl, pepř
  13. 2 lžíce cukru

Nejdříve si ochutíme mleté maso. Já jsem ho osolila, opepřila a přidala čubricu. Pak jsem přidala 3 lžíce rýže, která mi zbyla od předešlého oběda. Když ji budete vařit, tak si zbytek můžete dát k paprikám a rajské omáčce, nebo použít jako zavářku do polévky a nebo zmrazit pro pozdější využití. Kdo nechce, nemusí ji dávat vůbec.

Náplň do paprik

Vše důkladně, buď v ruce a nebo v robotu, promícháme. Papriky zbavíme jadřinců a plníme masovou směsí. Ze zbytku masa uděláme koule, které vaříme v rajské omáčce.

Naplněné papriky

V širším kastrole rozpálíme sádlo a osmažíme na něm dozlatova cibuli. Pak přidáme rajský protlak, rajčata z konzervy, kečup, bobkový list, nové koření a vše promícháme. Pak přidáme papriky a zalijeme vodou. Nakonec přidáme kostku hovězího bujónu. Lepší je kvalitní hovězí vývar, který ovšem není vždy po ruce.

Papriky před zalitím vodou nebo vývarem

Papriky vaříme v rajské omáčce asi 1/2 hodiny.

Uvařené papriky

Uvařené papriky vyjmeme z omáčky a omáčku necháme trochu zchladit. Pak vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme. Nakonec přidáme cukr. Rajský protlak je dost kyselý, cukr omáčku zjemní. Na zjemnění je možno použít i smetanu.

Vzhledem k rozmixovaným rajčatům je omáčka dost hustá a nemusí se zahušťovat. Když byste ji měly řídkou, zahustěte hladkou moukou s vodou nebo jíškou.

Paprika v rajské omáčce s kynutým knedlíkem

Rajskou omáčku podáváme s kynutým knedlíkem nebo rýží.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*