Tyto šátečky se pečou z kynutého těsta. Plnit je můžete tvarohem, povidly, jablky, mákem, ale i ořechy. Jak kdo má rád. Já jsem zvolila tvaroh, strouhaná jablka a švestková povidla. Ať jsou trochu pestré.
Suroviny na těsto:
- 500 g polohrubé mouky (možno i 250 g polohrubé a 250 g hladké mouky)
- 1 balíček sušeného droždí
- 100 g cukru
- 200 – 250 ml vlažného mléka
- 2 celá vejce (z toho jedno na potření)
- 2 žloutky
- nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
- špetka soli
- 150 g Hery
Suroviny na náplň:
- 250 g tvarohu
- 3 vrchovaté lžíce cukru
- 1 lžíce vanilkovéhu pudingu
- rozinky
- rumová tresť
- švestková povidla
- 2 jablka
- rozinky
- skořice
- trochu cukru na přislazení jablek
Nejprve jsem zalila asi hrst rozinek vařící vodou a přilila rumovou tresť. Nechala jsem je po dobu přípravy těsta a jeho kynutí bobtnat.
Do robota jsem navážila 500 g polohrubé mouky, přidala sušené droždí, cukr, sůl a vše důkladně promíchala.
Pak jsem přilila rozpuštěný tuk. Vždycky tuk rozpouštím na kamnech a aby se nepálil, přilévám mléko. Pak směs mléka a tuku chladím. Tentokrát mě napadlo, co by se stalo, kdybych tuk rozpustila v mikrovlnné troubě. A hurá, funguje to. Za 30 vteřin byl dostatečně změklý, nepřepaloval se a dal se hned použít do těsta. Ode dneška přecházím na novou technologii. Možná to tak některé léta děláte, ale přiznám se, že mě to dosud nenapadlo. Jela jsem po staru ve vyjetých kolejích z dob, kdy nebyly mikrovlnné trouby.
Dále přidáme 1 celé vejce, 2 žloutky a vlažné mléko. Každá mouka saje jinak, tak zkuste nejprve 200 ml mléka a bude-li těsto tuhé, ještě trochu přilijte. Pak hněteme ručně nebo v robotu, dokud se těsto nezačne oddělovat od okrajů mísy.
Bude-li mít těsto konzistenci jako je na videu, je uhnětené. Mísu přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme ho na teplém místě tři čtvrtě hodiny až hodinu kynout.
Zatímco těsto kyne, připravíme si náplně.
Tvaroh osladíme asi třemi vrchovatými polévkovými lžícemi krystalového cukru. Kdo má rád sladší, může dát cukru více. Přidáme 1 polévkovou lžíci pudingového prášku a nabobtnalé rozinky. Vše pořádně promícháme a tvarohová náplň je hotová.
Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a zakápneme citrónem, aby jablka nezhnědla. Jablečnou náplň dochucujeme až při tvorbě šátečků.
Těsto jsem si rozdělila napůl a obě části postupně rozválela. Lépe se s menšími kousky pracuje. Obyčejně krájím čtverečky o velikosti 100 x 100 mm a z této dávky udělám 24 šátečků. Dnes jsem potřebovala činnost urychlit a zkusila jsem i větší šátečky o velikosti 120 x 120 mm.
Jablečnou náplň jsem ještě trochu přisladila krystalovým cukrem, posypala skořicí a přidala rozinky.
Povidla se kladou na čtvereček těsta bez dalších přísad.
Dva protilehlé rohy přitlačíme k sobě a vytvoříme šátečky. Ty pak potřeme rozkvedlaným vejcem. Bohužel se někdy šátečky v troubě trochu rozjedou, ale na výborné chuti jim to neubere.
Šátečky se dají vylepšit posypáním moučkovým cukrem. To ovšem Krušnohorec nemá rád, tak nedostatky ničím nezakryju.
Větších i menších šátečků jsem udělala po devíti.
Přidejte odpověď