Plněné zelné listy

Zelné listy
Zelné listy

Tak ty už jsem nedělala opravdu dlouho. Někdo je dělá stejně jako plněné papriky v rajské omáčce, u nás doma se vždy dělávaly jenom se sósem. Do vydušené šťávy se přidala lžička nebo dvě tabasca, trochu se zahustila a bylo hotovo. Já jsem omáčku tentokrát vylepšila uzenou slaninu.

Suroviny:

  • 500 g mletého masa ( směs hovězího a vepřového masa)
  • hlávkové zelí
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 vejce
  • 1 rohlík
  • trochu mléka na namočení rohlíku
  • mletý tymián a rozmarýn
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • sůl, pepř
  • 60 g slaniny
  • 500 ml masového vývaru/kostka hovězího bujónu
  • 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
Základní suroviny

Nejprve nakrájíme rohlík na malé kostičky, které polijeme trochou mléka, aby se lépe zapracovaly do mletého masa.

Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Jednu polovinu použijeme do mletého masa, druhou na základ omáčky.

Do mletého masa přidáme vejce, rohlík rozmočený v mléce, nakrájenou cibuli, sůl, pepř, rozdrcený rozmarýn, tymián, lžičku mleté papriky a vše dobře rukou propracujeme.

Ochucené mleté maso

Ze zelí odstraníme horní porušené listy, dáme ho do hrnce a zalijeme vařící vodou. Přiklopíme poklicí a chvilku ponecháme ve vařící vodě. Po vyndání z hrnce postupně odřízneme vždy horní list u košťálu a opatrně sejmeme z hlávky. Když by se Vám stalo, že narazíte na neovařený list, přiveďte znovu vodu k varu a hlávku do ní opět na chvilku ponořte.

Ovařené listy

Hlavní žíla na listu u košťálu bývá tlustá a nepodajná. Aby se nám maso lépe balilo, žílu zvenčí listu seřízneme. Seřízla jsem i kousek listu u košťálu. Byl také tuhý a špatně se ohýbal.

Z masa vypracujeme válečky, kterými budeme listy plnit. Mně jich vzhledem k velikosti listů vyšlo sedm.

Plnění zelných listů mletým masem

Váleček mletého masa umístíme na kraj listu, který byl přirostlý ke košťálu. Zahneme strany listu přes maso a rulujeme směrem k tenké části listu. Závitek položíme koncem listu dolů a nemusíme ho svazovat nití. Drží pohromadě a nerozbaluje se. V případě, že by listy byly nepodajné a přece jenom se listy roztáčely, tak je svažte.

Dušení zelných listů

Rozpustíme sádlo a osmažíme na něm nakrájenou cibuli. Vložíme na ní závitky, zalijeme vývarem nebo bujónem rozpuštěným ve vodě.

Přikryjeme poklicí a dusíme asi 30 minut. Zatímco se zelné listy dusí, nakrájíme slaninu na malé kostičky a rozškvaříme ji.

Hotové zelní závitky

Hotové závitky vyndáme, omáčku přecedíme a vrátíme do hrnce. Přidáme rozpuštěnou slaninu a zahustíme moukou rozmíchanou ve 150 ml vody.

Plněné zelné listy v omáčce

Do hotové omáčky vrátíme zelné listy a prohřejeme je.

Plněné zelné listy s rýží

Zelné listy podáváme s rýží nebo brambory.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*