Tak ty už jsem nedělala opravdu dlouho. Někdo je dělá stejně jako plněné papriky v rajské omáčce, u nás doma se vždy dělávaly jenom se sósem. Do vydušené šťávy se přidala lžička nebo dvě tabasca, trochu se zahustila a bylo hotovo. Já jsem omáčku tentokrát vylepšila uzenou slaninu.
Suroviny:
- 500 g mletého masa ( směs hovězího a vepřového masa)
- hlávkové zelí
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 vejce
- 1 rohlík
- trochu mléka na namočení rohlíku
- mletý tymián a rozmarýn
- 1 lžička sladké mleté papriky
- sůl, pepř
- 60 g slaniny
- 500 ml masového vývaru/kostka hovězího bujónu
- 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
Nejprve nakrájíme rohlík na malé kostičky, které polijeme trochou mléka, aby se lépe zapracovaly do mletého masa.
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Jednu polovinu použijeme do mletého masa, druhou na základ omáčky.
Do mletého masa přidáme vejce, rohlík rozmočený v mléce, nakrájenou cibuli, sůl, pepř, rozdrcený rozmarýn, tymián, lžičku mleté papriky a vše dobře rukou propracujeme.
Ze zelí odstraníme horní porušené listy, dáme ho do hrnce a zalijeme vařící vodou. Přiklopíme poklicí a chvilku ponecháme ve vařící vodě. Po vyndání z hrnce postupně odřízneme vždy horní list u košťálu a opatrně sejmeme z hlávky. Když by se Vám stalo, že narazíte na neovařený list, přiveďte znovu vodu k varu a hlávku do ní opět na chvilku ponořte.
Hlavní žíla na listu u košťálu bývá tlustá a nepodajná. Aby se nám maso lépe balilo, žílu zvenčí listu seřízneme. Seřízla jsem i kousek listu u košťálu. Byl také tuhý a špatně se ohýbal.
Z masa vypracujeme válečky, kterými budeme listy plnit. Mně jich vzhledem k velikosti listů vyšlo sedm.
Váleček mletého masa umístíme na kraj listu, který byl přirostlý ke košťálu. Zahneme strany listu přes maso a rulujeme směrem k tenké části listu. Závitek položíme koncem listu dolů a nemusíme ho svazovat nití. Drží pohromadě a nerozbaluje se. V případě, že by listy byly nepodajné a přece jenom se listy roztáčely, tak je svažte.
Rozpustíme sádlo a osmažíme na něm nakrájenou cibuli. Vložíme na ní závitky, zalijeme vývarem nebo bujónem rozpuštěným ve vodě.
Přikryjeme poklicí a dusíme asi 30 minut. Zatímco se zelné listy dusí, nakrájíme slaninu na malé kostičky a rozškvaříme ji.
Hotové závitky vyndáme, omáčku přecedíme a vrátíme do hrnce. Přidáme rozpuštěnou slaninu a zahustíme moukou rozmíchanou ve 150 ml vody.
Do hotové omáčky vrátíme zelné listy a prohřejeme je.
Zelné listy podáváme s rýží nebo brambory.
Přidejte odpověď