Polévka z bedel

Polévka z bedel
Polévka z bedel

Konečně začaly růst houby. Vyrazili jsme na místo, kde jsme v předešlých letech nacházeli ryzce. Chtěla jsem je naložit do octa. Pravda byla taková, že travnatý les, jindy posetý oranžovými klobouky, byl oplocen. Museli jsme se tedy vydat jinam. Ryzce jsme nacházeli pouze malé, takže to vypadalo, že teprve začínají růst. Hůř se také v trávě hledaly, ale na druhou stranu, malé jsou do octa nejlepší.

Najednou jsme narazili na místo, kde z trávy vyčnívaly klobouky bedel. Když jsem se pozorněji zadívala, zjistila jsem, že je jich tam ne na košík, ale na kolečko.

Nejsem úplně milovníkem bedel, mám raději řízky z masáků a nebo velkých hříbků, ale nedalo se nic dělat. Vzhledem k tomu, že není u nás nic výjimečného se vydat do lesa i navečer, tak jsem v tuto hodinu byla ráda i za ty bedly.

Bedly, bedly, sem tam ryzec

Při čištění hub jsem si všimla, že tyto bedly jsou luxusní. Klobouky mají vysokou houbovou hmotu, lupeny jsou jenom nízké. Super houby na řízky. Není bedla jako bedla. Řízky z nich byly vynikající. Názor na ně jsem po tomto sběru přehodnotila.

Přesto, že se na bedlovém místečku ani nepoznalo, kolik jsme jich odnesli, nasbírali jsme jich moc. Rozhodla jsem se ještě pro houbovou ala gulášovou polévku.

Základní suroviny:

Základní suroviny
  • 300 g bedel
  • asi 300 g brambor
  • 80 g sádla
  • 1 cibule
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 kostky hovězího bujónu
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • můžete přidat i 2 lžíce ovesných vloček
  • 3 bobkové listy
  • kmín
  • 6 kuliček nového koření
  • rozmarýn
  • chilli paprička
  • 2-3 stroužky česneku
  • majoránka
  • 1,25 l vody

Nejprve si očistíme a na kostky nakrájíme houby. Kostky mohou být větší, houby vařením podstatně ztratí na objemu. Pak oloupeme cibuli a nakrájíme ji najemno.

Na plotně rozpustíme sádlo, vložíme do něj cibuli a osmažíme ji. Zatímco se smaží cibulka, oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky.

Osmažená cibulka s ovesnými vločkami a moukou

Na osmaženou cibulku nasypeme ovesné vločky a chvíli je restujeme. Pak přidáme mouku a usmažíme jíšku. Vločky tam nemusí být, ale jsou zdravé a já se snažím je do jídel přidávat.

Na usmaženou jíšku přidáme lžíci uzené papriky.

Jíška s uzenou paprikou

Papriku asi minutu smažíme, ne déle, aby se nespálila. Pak na ni nasypeme houby, promícháme je a chvíli restujeme.

Houby před restováním

Na orestované houby hodíme kuličky nového koření, bobkové listy, kmín a zalijeme 1,25 l vody.

Orestované houby s kořením
Orestované houby zalité vodou

Přidáme rozdrobené kostky hovězího bujónu, kousek větvičky rozmarýnu a vaříme pod poklicí asi 10 minut. Poté přidáme kostičky brambor a vaříme do jejich změknutí. Trvá to asi 15-20 minut.

Po uvaření brambor přichází na řadu dochucování česnekem, majoránkou a namletou chilli papričkou.

Hotová polévka

Polévka je výborná. Chutí, ale nakonec i vzhledem hodně připomíná gulášovou polévku.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*