V receptu Dip z řapíkatého celeru jsem se před časem zamýšlela nad blahodárnými účinky řapíkatého celeru a z něj vylisované šťávy. Bylo mi líto dužiny, která skončila na kompostu, a tak jsem od lisování šťávy upustila.
Nakonec jsem vše přehodnotila. Potýkám se s atopickým ekzémem a prášky, které dlouhodobě užívám, dělají s mými játry své. Kdo jiný by měl příznivé účinky této zeleniny vyzkoušet, když ne já?
Velký šnekový lis, který používám na lisování ovoce na marmelády a pracně se udržuje, jsem vyměnila za menší, který je na údržbu super a pro lisování řapíkatého celeru víc než dostačující. Přiznám se, že teď ujíždím i na ovocných šťávách namíchaných s červenou řepou.
Ze dvou balení řapíkatého celeru (asi 1 kg) se vylisuje asi 8 dcl šťávy a 100 g dužiny. Denně piji 2 dcl šťávy, mám tedy zásobu na 4 dny.
Napadlo mě, jestli by se nedala vylisovaná dužina použít na polévku. Dala a polévka z ní je výborná. Uvnitř každého svazku jsou mladé natě s listy, které neodšťavňuji a které se dají v polévce také povařit, případně částí listů ozdobit hotovou polévku.
Listy můžete také nakrájet, zmrazit a použít do jiné polévky.
Základní suroviny:
- vylisovaná dužina ze dvou balení řapíkatého celeru (cca 100 g)
- mladé natě s listy z řapíkatého celeru
- 250 – 300 g brambor
- 60 g másla
- 1 cibule
- 2 kostky zeleninového bujónu
- 100 ml smetany
- trochu mléka
- 3 bobkové listy
- 6-8 kuliček nového koření
- lžička kmínu
- česnek
- pepř
- 1 vejce
- krutony
Nejdříve si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky.
Pak oloupeme cibuli, nakrájíme ji najemno a osmažíme dosklovata na rozpuštěném másle. Zatím, co se smaží cibulka, pokrájíme si i mladou nať z řapíkatého celeru.
Na cibulku nasypeme brambory, dužinu a pokrájenou nať s lístky z řapíkatého celeru, bobkové listy, kmín, kuličky nového koření a zalijeme 1250 ml vroucí vody.
Pak ještě přidáme 2 kostky zeleninového bujónu.
Polévku vaříme asi 20 minut. Brambory musí být měkké.
Z polévky vyjmeme koření a rozmixujeme ji. Pak ji znovu přivedeme k varu a přidáme smetanu.
V troše mléka rozšleháme vejce a přidáme ho do vařící se polévky. Nakonec dochutíme pepřem a prolisovaným česnekem. Sůl už jsem nepřidávala, bujóny byly dost slané.
Když by byla polévka moc hustá, můžete ji naředit trochou mléka.
Podáváme s krutony a zdobíme listy řapíkatého celeru.
Krutony jsem si dělala domácí. Kostičky staršího toastového chleba jsem osmažila na oleji.
Protože řapíkatý celer již lisuji nějakou dobu a polévka z něj se nedá jíst každý den, hledala jsem další využití.
Napadlo mě, jestli by se vylisovaná dužina nedala usušit a použít jako polévkové koření. Dužinu jsem rozprostřela na pečící papír a dala ji sušit na 3,5 hodiny do horkovzdušné trouby na 60 °C.
Dužina se usušila krásně, neztratila zelenkavou barvu.
Dala jsem ji do ručního otevřeného mlýnku na bylinky a chtěla ji namlít. Je tak aromatická, že jsem se začala dusit. Skončila v uzavřeném elektrickém sekáčku.
Vypadá krásně, voní úžasně a určitě výborně ochutí každou polévku. Ekonomické to ale moc není. Energie je přece jenom v dnešní době drahá.
Při dalším odšťavňování jsem dužiny řapíkatého celeru a mrkve dala na pečící papíry a večer je položila na topení. Do rána se perfektně usušily. V topné sezóně je tedy o úsporné sušení dužin postaráno.
Dobrý ! Já řapíkatý celer chroupu jen tak. Omyju ho a jím…