Polévka z dužiny řapíkatého celeru

Polévka z řapíkatého celeru
Polévka z řapíkatého celeru

V receptu Dip z řapíkatého celeru jsem se před časem zamýšlela nad blahodárnými účinky řapíkatého celeru a z něj vylisované šťávy. Bylo mi líto dužiny, která skončila na kompostu, a tak jsem od lisování šťávy upustila.

Nakonec jsem vše přehodnotila. Potýkám se s atopickým ekzémem a prášky, které dlouhodobě užívám, dělají s mými játry své. Kdo jiný by měl příznivé účinky této zeleniny vyzkoušet, když ne já?

Velký šnekový lis, který používám na lisování ovoce na marmelády a pracně se udržuje, jsem vyměnila za menší, který je na údržbu super a pro lisování řapíkatého celeru víc než dostačující. Přiznám se, že teď ujíždím i na ovocných šťávách namíchaných s červenou řepou.

Šťáva ze 2 balení řapíkatého celeru

Ze dvou balení řapíkatého celeru (asi 1 kg) se vylisuje asi 8 dcl šťávy a 100 g dužiny. Denně piji 2 dcl šťávy, mám tedy zásobu na 4 dny.

Napadlo mě, jestli by se nedala vylisovaná dužina použít na polévku. Dala a polévka z ní je výborná. Uvnitř každého svazku jsou mladé natě s listy, které neodšťavňuji a které se dají v polévce také povařit, případně částí listů ozdobit hotovou polévku.

Listy můžete také nakrájet, zmrazit a použít do jiné polévky.

Rozpůlený řapíkatý celer

Základní suroviny
Mladá nať s listy ze dvou balení řapíkatého celeru

Základní suroviny:

  • vylisovaná dužina ze dvou balení řapíkatého celeru (cca 100 g)
  • mladé natě s listy z řapíkatého celeru
  • 250 – 300 g brambor
  • 60 g másla
  • 1 cibule
  • 2 kostky zeleninového bujónu
  • 100 ml smetany
  • trochu mléka
  • 3 bobkové listy
  • 6-8 kuliček nového koření
  • lžička kmínu
  • česnek
  • pepř
  • 1 vejce
  • krutony

Nejdříve si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky.

Brambory nakrájené na kostičky a koření

Pak oloupeme cibuli, nakrájíme ji najemno a osmažíme dosklovata na rozpuštěném másle. Zatím, co se smaží cibulka, pokrájíme si i mladou nať z řapíkatého celeru.

Dosklovata osmažená cibulka

Na cibulku nasypeme brambory, dužinu a pokrájenou nať s lístky z řapíkatého celeru, bobkové listy, kmín, kuličky nového koření a zalijeme 1250 ml vroucí vody.

Suroviny na polévku před zalitím vodou

Pak ještě přidáme 2 kostky zeleninového bujónu.

Polévku vaříme asi 20 minut. Brambory musí být měkké.

Uvařená polévka

Z polévky vyjmeme koření a rozmixujeme ji. Pak ji znovu přivedeme k varu a přidáme smetanu.

V troše mléka rozšleháme vejce a přidáme ho do vařící se polévky. Nakonec dochutíme pepřem a prolisovaným česnekem. Sůl už jsem nepřidávala, bujóny byly dost slané.

Když by byla polévka moc hustá, můžete ji naředit trochou mléka.

Hotová polévka

Podáváme s krutony a zdobíme listy řapíkatého celeru.

Krutony jsem si dělala domácí. Kostičky staršího toastového chleba jsem osmažila na oleji.

Polévka z řapíkatého celeru s krutony

Protože řapíkatý celer již lisuji nějakou dobu a polévka z něj se nedá jíst každý den, hledala jsem další využití.

Vylisovaná dužina z řapíkatého celeru

Napadlo mě, jestli by se vylisovaná dužina nedala usušit a použít jako polévkové koření. Dužinu jsem rozprostřela na pečící papír a dala ji sušit na 3,5 hodiny do horkovzdušné trouby na 60 °C.

Dužina připravená k sušení

Dužina se usušila krásně, neztratila zelenkavou barvu.

Usušená dužina

Dala jsem ji do ručního otevřeného mlýnku na bylinky a chtěla ji namlít. Je tak aromatická, že jsem se začala dusit. Skončila v uzavřeném elektrickém sekáčku.

Nasekaná usušená celerová dužina

Vypadá krásně, voní úžasně a určitě výborně ochutí každou polévku. Ekonomické to ale moc není. Energie je přece jenom v dnešní době drahá.

Při dalším odšťavňování jsem dužiny řapíkatého celeru a mrkve dala na pečící papíry a večer je položila na topení. Do rána se perfektně usušily. V topné sezóně je tedy o úsporné sušení dužin postaráno.

Usušené dužiny na topení

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*