
Ryzec je houba, kterou jsem sbírala s otcem už jako malá. Pak jakoby se ryzce vytratily a teprve v roce 2015 jsem na ně zase narazila. A to ve velkém. Slyším tátu, jako by to říkal dnes : „Ryzce, to je vzácnost.“ Možná ano, protože je to velmi chutná houba. Jenom si musíme dát pozor a ukládat je na vrch košíku. Jinak z oranžového klobouku bude pomačkaný hnědý.
Klobouk ryzce se dá posolit, posypat mletým kmínem a opéci jen tak na tálu bez jakéhokoliv omastku. A je to pochoutka.
Ryzce chutnají skvěle i ve sladkokyselém nálevu. Nepouštějí tolik slizu jako třeba hříbky.
Já z ryzců dělám polévku. Když je nemám, použiju jakoukoliv jinou houbu.

Suroviny:
- 300 g mražených ryzců / jiných dostupných hub
- 3 větší brambory (300 – 400 g)
- 1 mrkev, 1 petržel – nakrájené na malé kostičky/nastrouhané na hrubém struhadle
- 2 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky sladké papriky/ trochu pálivé/ chilli paprička/pepř
- 1,5 l vody
- Divoké koření ( 3 bobkové listy, nové koření, jalovec)
- Sůl
- 1 kostka bujónu
- Větvička rozmarýnu (není podmínkou)
- Majoránka
- Větší stroužek česneku
V hrnci rozpustíme sádlo a přidáme pokrájenou cibuli, kterou osmažíme dozlatova. Mezitím si oloupeme brambory, které nakrájíme na kostičky a uvaříme 1,5 l vody.
Za stálého míchání zasypeme hotovou cibulku moukou a usmažíme jíšku. Přidáme mletou papriku, kterou v jíšce rozpustíme, ale včas zalijeme horkou vodou. Při přepražení paprika hořkne. Směs vody a jíšky vymícháme dohladka. Pak přidáme rozmražené houby, brambory, kořenovou zeleninu, bujón a koření kromě majoránky a chilli. Vše vaříme doměkka. Když vaříme z čerstvých hub, dáme je vařit o něco dříve než brambory a kořenovou zeleninu, aby se dostatečně uvařily.
Nakonec přidáme mezi prsty promnutou majoránku a prolisovaný česnek. Můžeme dochutit mletou chilli papričkou, nebo pepřem. Chilli papričku přidávám nakonec, aby se pálivá chuť nevyvařila.
A teď už můžeme servírovat.

Přidejte odpověď