Polévka z ryzců

Polévka z ryzců
Polévka z ryzců

Ryzec je houba, kterou jsem sbírala s otcem už jako malá. Pak jakoby se ryzce vytratily a teprve v roce 2015 jsem na ně zase narazila. A to ve velkém. Slyším tátu, jako by to říkal dnes : „Ryzce, to je vzácnost.“ Možná ano, protože je to velmi chutná houba. Jenom si musíme dát pozor a ukládat je na vrch košíku. Jinak z oranžového klobouku bude pomačkaný hnědý.

Klobouk ryzce se dá posolit, posypat mletým kmínem a opéci jen tak na tálu bez jakéhokoliv omastku. A je to pochoutka.

Ryzce chutnají skvěle i ve sladkokyselém nálevu. Nepouštějí tolik slizu jako třeba hříbky.

Já z ryzců dělám polévku. Když je nemám, použiju jakoukoliv jinou houbu.

Polévka z ryzců

Suroviny:

  1. 300 g mražených ryzců / jiných dostupných hub
  2. 3 větší brambory (300 – 400 g)
  3. 1 mrkev, 1 petržel – nakrájené na malé kostičky/nastrouhané na hrubém struhadle
  4. 2 lžíce sádla
  5. 1 velká cibule
  6. 2 lžíce hladké mouky
  7. 2 lžičky sladké papriky/ trochu pálivé/ chilli paprička/pepř
  8. 1,5 l vody
  9. Divoké koření ( 3 bobkové listy, nové koření, jalovec)
  10. Sůl
  11. 1 kostka bujónu
  12. Větvička rozmarýnu (není podmínkou)
  13. Majoránka
  14. Větší stroužek česneku

V hrnci rozpustíme sádlo a přidáme pokrájenou cibuli, kterou osmažíme dozlatova. Mezitím si oloupeme brambory, které nakrájíme na kostičky a uvaříme 1,5 l vody.

Za stálého míchání zasypeme hotovou cibulku moukou a usmažíme jíšku. Přidáme mletou papriku, kterou v jíšce rozpustíme, ale včas zalijeme horkou vodou. Při přepražení paprika hořkne. Směs vody a jíšky vymícháme dohladka. Pak přidáme rozmražené houby, brambory, kořenovou zeleninu, bujón a koření kromě majoránky a chilli. Vše vaříme doměkka. Když vaříme z čerstvých hub, dáme je vařit o něco dříve než brambory a kořenovou zeleninu, aby se dostatečně uvařily.

Nakonec přidáme mezi prsty promnutou majoránku a prolisovaný česnek. Můžeme dochutit mletou chilli papričkou, nebo pepřem. Chilli papričku přidávám nakonec, aby se pálivá chuť nevyvařila.

A teď už můžeme servírovat.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*