Pomalu pečená falešná svíčková

Pečená svíčková
Pečená svíčková

V supermarketu jsme zakoupili skoro 2 kg falešné svíčkové. Byla zatavená v igelitu, tak jsem v její kvalitu mohla spíš doufat, než být přesvědčená.

Falešná svíčková

Po vybalení jsem z ní měla radost. Vypadala výborně, jen jsem ji musela trochu odblanit. Nebylo to tak hrozné. Šlo to dobře a odpad nebyl velký .

Vybalená svíčková

Rozhodla jsem se péct maso při nízké teplotě přes noc. Na pomalé pečení nedám dopustit.

Základní suroviny

Maso bylo ve špičce nižší, tak jsem ho přehnula, do přehybu vložila plátek uzeného špeku a upevnila kuchyňskými jehlami. Získala jsem tím váleček o přibližně stejné výšce. Maso se pak rovnoměrněji propéká.

Suroviny:

  • kolem 2 kg falešné svíčkové
  • 80 – 100 g uzené slaniny
  • 2 střední cibule
  • 2 mrkve
  • 2 lžíce sádla
  • sůl
  • 1 lžíce drceného rozmarýnu
  • 2 stružky česneku

Nejprve si připravíme suroviny. Ze špeku nakrájíme hranolky, kterými prošpikujeme maso. Když jde špikování špatně, slanina se ohýbá, dejte ji na chvíli do mrazáku.

Zbytek špeku rozkrájíme na malé kostičky, které opékáme na rozpuštěném sádle.

Opékání uzeného špeku

Na špeku pak opečeme maso ze všech stran. Zatáhne se a šťáva tak zůstane v mase.

Opékání masa

Opečené maso přemístíme do pekáčku, polijeme výpekem a okořeníme solí a drceným rozmarýnem. Přidáme nahrubo nakrájené cibule, 2 celé stroužky česneku a 2 mrkve.

Maso připravené k pečení

Horkovzdušnou troubu jsem rozpálila na 180 °C a pekla půl hodiny. Maso se pěkně prohřeje. Po celou dobu pečeme přikryté poklicí.

Poté jsem teplotu stáhla na 90 °C a nechala péct celou noc. Původně jsem chtěla maso péct 10 hodin, ale v sobotu jsem zvyklá si přispat. Ani pečící se maso mě nevytáhlo dřív z postele. Jaké bylo mé zděšení, když jsem se probudila a zjistila, že maso peču 12 hodin. Myslela jsem si, že z něj bude škvarek, ale kupodivu nebyl. Maso bylo měkoučké, ale nerozpadalo se. Výpek super.

Upečená falešná svíčková

K masu jsem udělala bramborovou kaši. Jindy mastím kaši osmaženou cibulkou, nyní jsem použila výpek.

Pečená falešná svíčková s bramborovou kaší

Myslím, že se k tomuto masu dobře hodí i vařené brambory. Výpeku je dost, je chutný, tak se s ním mohou brambory polít.

Chceme-li získat omáčku, tak výpek s cibulí, česnekem a mrkvemi můžeme rozmixovat, popřípadě trochu zahustit a omáčka je na světě.

Dovětek od Krušnohorce:

To maso je skvělé a dá se jíst i jen tak samotné, pokud možno nakrájené na tenčí plátky.

Falešná svíčková jen tak

1 komentář

  1. Ta pomalu pečená falešná svíčková je skvělá a perfektní, s přílohou i bez ní. Pomalu z lednice „sublimuje“…

Napsat komentář: Zdeněk Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*