Tradice je třeba dodržovat. Když Svatý Martin, tak svatomartinská husa a nesmí se opomenout ani svatomartinské víno.
Protože celou husu bychom jedli asi celý týden, tak Zdeněk zakoupil husí prsa s kostí a já je pěkně pomalu upekla. Je dobře, že už se dají koupit i části husy, že se nemusí kupovat celá. Příště zkusíme husí stehna.
- husí prsa s kůží na kosti
- Sůl
- Kmín
- Sádlo
Husí prsa nejprve omyjeme a vysušíme. Pak na pánvi rozpálíme sádlo a husu na něm trochu opečeme. Přendáme do pekáčku, osolíme, okmínujeme, přiklopíme víkem a dáme péct do trouby. Pečeme asi 4 a půl hodiny na 110 °C. Když je husa měkká, odklopíme víko, zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a kůži ogrilujeme.
Některé části husího masa jsou tmavé, ale chutnají skvěle.
Husa má skvělý výpek. Když se jím polijí knedlíky, je to opravdová ňamka. Určitě Vám ještě zbyde. To se pak z něj a vyvařené prsní kosti dá udělat dobrá polévka.
Přidejte odpověď