Mám dva plné mrazáky a ani nevím, co v nich je. Bylo by tedy zapotřebí udělat revizi a trochu jim odlehčit. Objevila jsem kachnu. Ta zabírá nejvíce místa, tak ji rozmrazím a upeču. Kachnu mám moc ráda a o nádivce ani nemluvím.
Kachnu jsem večer vyndala z mrazáku a přes noc ji nechala rozmrazit. Ráno jsem ji vybalila a nastal okamžik překvapení. Neměla vnitřnosti. Kuřata je nemívají, ale v kachnách, které jsem v minulosti kupovala, vždy byly. Tak s tím jsem nepočítala. Dělávám z nich a z křídel výbornou polévku. Začala jsem studovat obal. Tak nejenom, že byla bez drobů, ale byla dokonce polská. Vzhledem ke skandálům s polskými potravinami se snažím je nekupovat.
No, co už teď. Polévku jsem udělala pouze z křídel, krku a přidala do ní místo drobů játrové knedlíčky.
Kachnu jsem očistila od zbytků brků, omyla, osušila a pustila se do přípravy nádivky.
Základní suroviny na nádivku:
- 3 rohlíky z předešlého dne
- 70 g uzené slaniny
- 2 vejce
- 2 – 3 hrsti baby špenátu, rukoly
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- sůl, pepř
- 120 ml mléka
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Žloutky rozkvedláme v mléce, osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátového oříšku a a zalijeme jimi nakrájené rohlíky.
Špenát a rukolu nakrájíme nadrobno a přimícháme k rohlíkům.
Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi rozškvaříme. Přidáme rovněž ke směsi.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně zapracujeme do rohlíkové směsi.
Hotovou nádivku napěchujeme do dutiny břišní a zašijeme kuchyňskou jehlou, aby nám nádivka při pečení nevylezla.
Kdybych měla větší pekáček, tak bych udělala nádivku ze 4 rohlíků a nadila i krk. V něm je nádivka také výborná.
Suroviny na pečení kachny:
- 1 kachna (moje vážila 2 400 g)
- sůl
- kmín
Naditou kachnu jsem osolila, okmínovala, zaklopila víkem a vložila na 30 minut do trouby předehřáté na 190 °C.
Kachna se při této teplotě prohřeje. Pak jsem stáhla teplotu na 110 °C a pekla pod víkem 4 hodiny.
Po 4,5 hodinách byla kachna měkká, ale neměla křupavou kůrčičku. Sundala jsem víko a pekla ji dalších 25 minut na 200 °C.
Podáváme nejlépe s bramborovým nebo kynutým knedlíkem a červeným kysaným zelím.
Ke kachně se hodí i brambor politý výpekem z kachny nebo bramborová kaše.
Přidejte odpověď