Pomalu pečená kachna s nádivkou

Pomalu pečená kachna
Pomalu pečená kachna

Mám dva plné mrazáky a ani nevím, co v nich je. Bylo by tedy zapotřebí udělat revizi a trochu jim odlehčit. Objevila jsem kachnu. Ta zabírá nejvíce místa, tak ji rozmrazím a upeču. Kachnu mám moc ráda a o nádivce ani nemluvím.

Kachnu jsem večer vyndala z mrazáku a přes noc ji nechala rozmrazit. Ráno jsem ji vybalila a nastal okamžik překvapení. Neměla vnitřnosti. Kuřata je nemívají, ale v kachnách, které jsem v minulosti kupovala, vždy byly. Tak s tím jsem nepočítala. Dělávám z nich a z křídel výbornou polévku. Začala jsem studovat obal. Tak nejenom, že byla bez drobů, ale byla dokonce polská. Vzhledem ke skandálům s polskými potravinami se snažím je nekupovat.

No, co už teď. Polévku jsem udělala pouze z křídel, krku a přidala do ní místo drobů játrové knedlíčky.

Křídla a krk na polévku

Kachnu jsem očistila od zbytků brků, omyla, osušila a pustila se do přípravy nádivky.

Základní suroviny na nádivku

Základní suroviny na nádivku:

  • 3 rohlíky z předešlého dne
  • 70 g uzené slaniny
  • 2 vejce
  • 2 – 3 hrsti baby špenátu, rukoly
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • 120 ml mléka

Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Žloutky rozkvedláme v mléce, osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátového oříšku a  a zalijeme jimi nakrájené rohlíky.

Nakrájené rohlíky

Špenát a rukolu nakrájíme nadrobno a přimícháme k rohlíkům.

Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi rozškvaříme. Přidáme rovněž ke směsi.

Rozškvařená slanina

Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně zapracujeme do rohlíkové směsi.

Hotová nádivka

Hotovou nádivku napěchujeme do dutiny břišní a zašijeme kuchyňskou jehlou, aby nám nádivka při pečení nevylezla.

Naditá kachna

Kdybych měla větší pekáček, tak bych udělala nádivku ze 4 rohlíků a nadila i krk. V něm je nádivka také výborná.

Suroviny na pečení kachny:

  • 1 kachna (moje vážila 2 400 g)
  • sůl
  • kmín

Naditou kachnu jsem osolila, okmínovala, zaklopila víkem a vložila na 30 minut do trouby předehřáté na 190 °C.

Naditá kachna připravená k pečení

Kachna se při této teplotě prohřeje. Pak jsem stáhla teplotu na 110 °C a pekla pod víkem 4 hodiny.

Po 4,5 hodinách byla kachna měkká, ale neměla křupavou kůrčičku. Sundala jsem víko a pekla ji dalších 25 minut na 200 °C.

Upečená kachna

Podáváme nejlépe s bramborovým nebo kynutým knedlíkem a červeným kysaným zelím.

Kachna s nádivkou, bramborovým knedlíkem a červeným zelím

Ke kachně se hodí i brambor politý výpekem z kachny nebo bramborová kaše.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*