Pomalu pečené hovězí maso

Hovězí maso
Hovězí maso

V poslední době jsem vařila převážně vepřové a drůbeží maso, tak jsem uvítala, když jsem v obchodě narazila na pěknou flákotu hovězího zadního masa. Vybrala jsem si pěkný špalíček z plece, který se mi jevil, že by nemusel být suchý.

Hovězí zadní z plece

Maso jsem donesla domů a přemýšlela co s ním? Nejprve mě napadla nějaká omáčka. Šly by z něj udělat pěkné plátky. Pak jsem si řekla, že bych ho mohla zkusit pomalu upéci na nízkou teplotu. Dobré zkušenosti mám s takovouto technologií u kuřecího i vepřového masa. Tak jsem se do toho pustila a výsledek byl skvělý.

Suroviny:

  1. 1200 g hovězího zadního masa z plece
  2. 100 g Iberijského špeku
  3. 4 velké stroužky česneku
  4. 1 cibule
  5. šalvěj
  6. grilovací koření
  7. hrubozrnná sůl
Iberijský špek na osmažení masa a česnek na prošpikování

Ze špeku nakrájíme 5 hranolů na prošpikování masa, zbytek nakrájíme na kostičky, které později rozškvaříme a maso na nich ze všech stran opečeme.

Nejprve si připravíme maso. Prošpikujeme ho hranoly špeku a česnekem. Maso posypeme grilovacím kořením a ze všech stran opečeme na rozškvařeném špeku.

Opékání masa na špeku

Opečené maso přemístíme do zapékací mísy nebo pekáčku a přelijeme rozškvařeným špekem. Maso posypeme hrubozrnnou solí, přidáme šalvěj a napůl rozkrojenou cibuli.

Maso připravené k pomalému pečení

Maso pečeme přiklopené. Nejprve 30′ na 200 °C, pak snížíme teplotu na 105 °C a pečeme další 3 hodiny.

Upečené hovězí maso
Upečené hovězí maso v řezu

Maso můžeme podávat s brambory a nebo bramborovou kaší. Nezapomeňte přelít skvělým výpekem.

Plátek hovězího s bramborovou kaší

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*