
V poslední době jsem vařila převážně vepřové a drůbeží maso, tak jsem uvítala, když jsem v obchodě narazila na pěknou flákotu hovězího zadního masa. Vybrala jsem si pěkný špalíček z plece, který se mi jevil, že by nemusel být suchý.

Maso jsem donesla domů a přemýšlela co s ním? Nejprve mě napadla nějaká omáčka. Šly by z něj udělat pěkné plátky. Pak jsem si řekla, že bych ho mohla zkusit pomalu upéci na nízkou teplotu. Dobré zkušenosti mám s takovouto technologií u kuřecího i vepřového masa. Tak jsem se do toho pustila a výsledek byl skvělý.
Suroviny:
- 1200 g hovězího zadního masa z plece
- 100 g Iberijského špeku
- 4 velké stroužky česneku
- 1 cibule
- šalvěj
- grilovací koření
- hrubozrnná sůl

Ze špeku nakrájíme 5 hranolů na prošpikování masa, zbytek nakrájíme na kostičky, které později rozškvaříme a maso na nich ze všech stran opečeme.
Nejprve si připravíme maso. Prošpikujeme ho hranoly špeku a česnekem. Maso posypeme grilovacím kořením a ze všech stran opečeme na rozškvařeném špeku.

Opečené maso přemístíme do zapékací mísy nebo pekáčku a přelijeme rozškvařeným špekem. Maso posypeme hrubozrnnou solí, přidáme šalvěj a napůl rozkrojenou cibuli.

Maso pečeme přiklopené. Nejprve 30′ na 200 °C, pak snížíme teplotu na 105 °C a pečeme další 3 hodiny.


Maso můžeme podávat s brambory a nebo bramborovou kaší. Nezapomeňte přelít skvělým výpekem.

Přidejte odpověď