Kynutý rebarborový koláč asi umím dobrý. Vypadá to, jako když se chlubím, ale asi už to tak bude. Chutná Krušnohorcovi, mému švagrovi i kolegyním z práce. A asi nejde o zdvořilostní chválu. Když pošlu kolegyním večer foto, hned ví, že mají o snídani postaráno a posílají ruku s palcem nahoru.
Rebarboru si pěstuji svoji. Je to sezónní zelenina, tak jsem přemýšlela, jak uchovat přebytky na zimu. Většinou ji natrhám na koláč víc než spotřebuji. Co se zbytkem? Je škoda ji vyhazovat. Zrovna letos jsem si všimla, jak šla cena rebarbory zase nahoru. Napadlo mě ji trochu podusit, zakonzervovat cukrem, kyselinou citrónovou a pak ji ve sklenicích uchovat na zimu na koláče.
Z předešlých let mám už odzkoušené, že takto zpracovaná rebarbora neztrácí na chuti, nekazí se a koláč je z ní výborný.
Ta jak na to?
Suroviny:
- 600 g oloupané rebarbory
- 300 – 400 g cukru krystal
- 1 lžička kyseliny citronové
- 2 – 3 lžičky pektinu
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Rebarboru rozvaříme na rendlíku s nepřilnavým povrchem. Pak není zapotřebí ji podlévat. Sama o sobě má šťávy dost.
Rebarboru můžeme zavařovat buď jenom změklou a nebo ji necháme více rozvařit a uděláme z ní marmeládu. Obojí se dá použít na koláč.
Já dávám pod koláč tvaroh, tak aby se mi rebarbora nesmíchala s tvarohem, dělám ji trochu řidší, aby se dobře roztírala.
Kdo nedává pod rebarboru tvaroh, je vhodnější ji jenom nechat změknout, zasypat ji cukrem a za stálého míchání nechat cukr rozpustit. Myslím, že stačí 300 g cukru. Na koláč přijde ještě sladký tvaroh a žmolenka.
Když chceme rebarboru řidší, necháme ji za stálého míchání změknout, pak ji přikryjeme poklicí a necháme ji pustit šťávu.
Smícháme 400 g cukru se 2 lžičkami pektinu a 1 lžičkou kyseliny citrónové.
Směs nasypeme na rebarboru a za stálého míchání ji necháme rozpustit.
Když se Vám bude zdát, že je marmeláda řídká, stačí ji vařit bez poklice a šťávu odpařit, nebo přidat další lžičku pektinu.
Vařící marmeládu plníme do sklenic. U mě se tentokrát jednalo o jednu sklenici, protože jsem ji dělala ze zbytku, který jsem nespotřebovala na koláč.
Sklenice s vařící marmeládou necháváme chladnou dnem vzhůru, aby se víčko zatáhlo.
Tak tento koláč určitě nemá chybu !
Rebarboru miluju…nezbylo kousek koláče ?
Většinou zbývá, protože na konzumaci je Krušnohorec sám. Já sladké nejím. Až ho budu zase dělat, budeš první, koho pozvu.