Syn na konci loňského roku trávil dovolenou v Mexiku. Maso tam prý chutnalo hrozně, tak se z něho stal vegetarián. Liboval si, že tato jídla tam připravují výborně. Myslela jsem si, že příjezdem domů ho vegetariánství přejde a najede na normální stravu. On ovšem přitvrdil a stal se veganem. Stále nechápu, jak se z člověka, který miluje steaky, pečenou kachnu s knedlíkem a červeným zelím, vejce na všechny způsoby, může stát vegan.
Skoro každý den si voláme. Při posledním takovém rozhovoru jsem došli na jídlo. Vykládal mi, jak je veganská strava super, jak se nepřejí, cítí se lehce,….. Skoro se mi zdálo, že ho veganská strava nadnáší. Kam se hrabe reklama na Red Bull, který dává křídla.
Asi se mi taky zachtělo lítat, tak jsem zakoupila doporučené tofu a dala se do vaření. Bylo mi jasné, že Tom sice zblbnul mě, ale Krušnohorce na vegetariánskou ani veganskou stravu nenaláká. Ten se v klidu vzdá létání, bude se raději držet při zemi, ale s flákotou masa.
Suroviny:
- 450 g mražené zeleniny
- 400 g brambor
- olej na smažení
- 200 g tofu
- 1 červená cibule
- červená sladká mletá paprika
- hrst sušeného rozmarýnu/větvička čerstvého
- 3 stroužky česneku
- sůl
- 1 chilli paprička/ mleté chilli koření
- 1 lžička sušené kurkumy
Nejprve si uvaříme brambory ve slupce. Když máte pěkné brambory, můžete slupku nechat. Já ji po uvaření oloupala a brambory podélně rozkrájela na čtvrtky.
Mezitím, co se mi vařily brambory, oloupala jsem česnek, rozkrojila ho a vyndala klíčky. Cibuli jsem rovněž oloupala, rozpůlila a nakrájela na půlkolečka. Tofu rozkrájíme na kostičky.
Na rozpálený olej jsem nasypala rozdrcený sušený rozmarýn, červenou mletou papriku, sůl, česnek a nechala chvilku za stálého míchání propojit chutě koření. Ne dlouho, tak 2 minuty, jinak by paprika zhořkla.
Pak přidáme na kostičky nakrájené tofu a restujeme.
K osmaženému tofu přidáme nakrájenou cibuli a necháme změknout.
Pak přidáme brambory, dobře promícháme a pustíme se do restování zeleniny.
Zeleninu jsem restovala zvlášť, na kurkumě. V mé mražené zelenině byl květák, mrkev a brokolice. Lze použít jakoukoliv oblíbenou zeleninu. I čerstvou.
Na oleji jsem rozpustila kurkumu, přidala na ni mraženou zeleninu a míchala, aby se zelenina rovnoměrně rozmrazila. Když byla voda vydušená, zakryla jsem kastrol poklicí a ještě chvíli dusila, dokud zelenina nezměkla.
Měkkou zeleninu přidáme k bramborám, zamícháme, prohřejeme, dochutíme mletou chilli papričkou, popřípadě dosolíme.
Prohřátou zeleninu můžeme začít servírovat.
No a co myslíte, jak vypadala Krušnohorcova „veganská“ porce? Samozřejmě s řízkem. Myslím, že bych ho na takové veganské jídlo nepřemluvila ani po poctivé domácí gulášové polévce.
Tofu se vyrábí ze sójových bobů a mělo by být pro vegany zdrojem bílkovin. Krušnohorec si zdroj bílkovin pojistil ještě řízkem.
No a já? Jídlo mi sice chutnalo, tofu už méně, ale už teď vím, že vegan ze mě nebude. Možná maso a uzeniny omezím, ale úplně nevypustím.
A dobře mi tak. Tofu jsem si nakoupila hned čtyři 200 g balení, tak pokud ho nenechám zkazit, tak si ho ještě užiji. A Krušnohorec možná také.
Krušnohorec opravdu tofu nemusí, a to ho ještě vyštvali ho koupit 🙁