Můj bratr je rybář a občas mi přinese nějakou rybu. A protože bydlí docela daleko, ryby bývají zmražené. Vzhledem k tomu, že se blíží Vánoce a o nich preferuji čerstvého kapra, rozhodla jsem se zmraženého od bratra zpracovat.
Filet vážil po rozmražení něco přes 700 g. Kapra v trojobale budu mít za nedlouho o Vánocích. Chtělo by to něco jiného. Nejdřív mě napadlo ho i s kůží upéci. Pak jsem si říkala, že filet je nízký, jestli maso nebude bez obalu vysušené. Vymyslela jsem zatočit ho do rolády. Bude vyšší a mohlo by tak zůstat i šťavnaté. Když ho ještě okořením bylinkami, získá zase trochu jinou chuť než vánoční kapr.
Jednak nemám ráda rybí kůži a jednak roláda s kůží by asi nebylo to pravé, tak jsem se pustila do jejího stahování. Trochu jsem se obávala, jestli u zmraženého kapra nepůjde s sebou i maso, ale šlo to dobře. Naopak se mi zdálo, že to jde lépe než u čerstvé ryby.
Suroviny:
- filet z kapra
- 40 g pórku
- sůl, pepř, koření na ryby
- celý kmín
- 1 hlavička česneku
- šťáva z 1/2 citronu
- hladká mouka na obalení
- větvička rozmarýnu
- olej na osmažení
- 2-3 tenké plátky másla
Osušený filet zbavený kůže pokapeme citrónem, osolíme, opepříme, posypeme kořením na ryby a kmínem.
Rozmarýn zbavíme tlustých větviček, popřípadě ještě nasekáme najemno a posypeme jím rybu.
Pórek nakrájíme na malé kousky a rovněž jím rybu posypeme.
Doprostřed po celé délce ryby klademe stroužky česneku. Velké stroužky můžeme podélně rozříznout.
Okraj filetu (ocas), kde je maso nižší, jsem zahnula, aby průměr rolády byl po celé její délce co nejrovnoměrnější. Pak jsem začala filet rolovat.
Aby se roláda nerozpadla, můžete ji zavázat provázkem. Já ji přichytila asi na třech místech párátky.
Zatočenou roládu pomoučníme hladkou moukou.
Do zapékací mísy nalijeme olej a necháme ho na kamnech rozpálit. Do horkého oleje vložíme roládu švem dolů, aby se spoj spekl a držel pohromadě.
Roládu opatrně opečeme ze všech stran a pak vložíme do trouby rozpálené na 170 °C a pečeme asi 7 minut po jedné straně a dalších 7-8 minut po druhé.
Po vytažení z trouby poklademe roládu tenkými plátky másla, přikryjeme poklicí a necháme ho rozpustit.
No a pak můžeme servírovat.
Přidejte odpověď