Koupila jsem si asi 750 g hovězího krku, podplečí. Původní záměr byl uvařit dobrou hovězí polévku. Pak jsem si to rozmyslela. Co kdybych z toho zkusila udělat rozlítané ptáčky? Když je balím, tak používám kvalitní zadní hovězí maso. Když je nechám rozlítat, tak klidně použiji přední. Z podplečí jsem je zatím nikdy nedělala, ale neprohloupila jsem. Je to šťavnaté výborné maso. Vyřezala jsem jenom to libové. Ke zbytku masa jsem přidala jednu morkovou kost a udělala skvělý vývar na hovězí polévku. Tak nakonec z této flákoty budou hned dvě jídla.
Suroviny:
- 450 g hovězí plec z podplečí
- 120 – 150 g uzeného špeku
- 2 menší cibule/ l větší
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 4 sladkokyselé okurky
- 2 špekáčky/ 100-150 g gothaje
- 2 vajíčka natvrdo
- Sůl, pepř
- 2-3 bobkové listy, pár kuliček nového koření
- 3 lžíce hladké mouky
- cca 1,5 l vody
Tentokrát jsem pro rychlejší příprava jídla zvolila papiňák.
Špek nakrájíme na kostičky a dáme ho rozškvařit. Cibuli oloupeme, nakrájíme rovněž na kostičky, nasypeme ji na rozškvařený špek a necháme osmahnout do hněda. Mezitím nakrájíme maso na větší kostky. Když je cibulka hotová, přidáme plnotučnou hořčici a maso.
Vše dobře promícháme, na chvíli přiklopíme poklicí, ale závěr ještě neuzavíráme. Maso pustí šťávu a omáčka je chutnější. Pak maso zalijeme vařící vodou, přidáme bobkový list, nové koření a můžeme hrnec zavřít. Nesolila jsem, slanina je slaná. Dochutila jsem až na konci.
Vařila jsem 30 minut, počkala jsem, až pára ujde a pak hrnec otevřela. Maso bylo úplně měkké. Abych ho nerozvařila, tak jsem ho vyndala a přidala další ingredience jako jsou okurky nakrájené na kostičky a špekáčky nakrájené na nudličky. Vaříme ještě pod poklicí asi deset minut. (bez uzavření hrnce).
Myslím, že kdybych z hrnce upustila páru, nebylo by maso úplně měkké a nemusela ho vyndávat. To bych pak vařila okurky a špekáčky spolu s masem. Každé maso se vaří různě dlouho. Tak buď maso vyndáte nebo povaříte všechno dohromady.
Nakonec omáčku zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě a přidáme nakrájená vejce. Lze i přidat smetanu. Já ji neměla po ruce, tak jsem to udělala dietněji.
Podáváme s rýží nebo houskovými knedlíky. Klasické španělské ptáčky vaří občas Krušnohorec.
Přidejte odpověď